Külföldi vendégmunkásokra szorul a magyar gazdaság

Útépítő munkások utat építenek

Photo by Arron Choi on Unsplash

Külföldi vendégmunkásokra szorul a magyar gazdaság

Hatalmas a munkaerőhiány a gazdaságban, a kormány nem véletlenül könnyítette meg idén nyáron a vendégmunkások toborzását.

Könnyítés szeptembertől

Néhány hónapon belül még nagyobb lehet a munkaerőhiány, ami már a gazdaság talpra állását is veszélyeztetheti. Ezért a kormány a nyár folyamán számos olyan jogszabály-módosításról döntött, amely megkönnyíti a vendégmunkások itthoni alkalmazását. Így szeptember elsejétől a korábbiaknál is nagyobb számban érkezhetnek Magyarországra külföldi munkavállalók. Természetesen csak szigorúan ellenőrzött körülmények között, munkaerő-kölcsönző vállalatok segítségével és átmeneti időre jöhetnek Magyarországra nem szomszédos harmadik országbeli munkavállalók - írta a vg.hu.

Csak 100 ezer külföldi dolgozik

Csehországban a munkavállalók 15 százaléka (800 ezer) külföldi, és Lengyelországban is mintegy kétmillió ukrán dolgozhat. Nálunk 2019-ben a munkavállalók mindössze 2 százaléka (100 ezer) volt külföldi. A kormány által biztosított lehetőséggel főként a nagyvállalatok, illetve állami vállalatok fognak élni, akik elég tőkeerősek, hogy biztosítsák a vendégmunkásoknak a szállást, az utaztatást, sok esetben a tolmácsot, de a munkaidőn kívül is segíteni kell nekik a hétköznapi ügyek intézésében. Egy külföldről érkező beruházás előkészítésekor is fontos szempont, hogy a célország képes lehet-e hosszú távon fedezni az adott üzem munkaerőigényét.


Ne hagyd ki!