Hatalmas a munkaerőhiány a gazdaságban, a kormány nem véletlenül könnyítette meg idén nyáron a vendégmunkások toborzását.

Könnyítés szeptembertől

Néhány hónapon belül még nagyobb lehet a munkaerőhiány, ami már a gazdaság talpra állását is veszélyeztetheti. Ezért a kormány a nyár folyamán számos olyan jogszabály-módosításról döntött, amely megkönnyíti a vendégmunkások itthoni alkalmazását. Így szeptember elsejétől a korábbiaknál is nagyobb számban érkezhetnek Magyarországra külföldi munkavállalók. Természetesen csak szigorúan ellenőrzött körülmények között, munkaerő-kölcsönző vállalatok segítségével és átmeneti időre jöhetnek Magyarországra nem szomszédos harmadik országbeli munkavállalók - írta a vg.hu.

Csak 100 ezer külföldi dolgozik

Csehországban a munkavállalók 15 százaléka (800 ezer) külföldi, és Lengyelországban is mintegy kétmillió ukrán dolgozhat. Nálunk 2019-ben a munkavállalók mindössze 2 százaléka (100 ezer) volt külföldi. A kormány által biztosított lehetőséggel főként a nagyvállalatok, illetve állami vállalatok fognak élni, akik elég tőkeerősek, hogy biztosítsák a vendégmunkásoknak a szállást, az utaztatást, sok esetben a tolmácsot, de a munkaidőn kívül is segíteni kell nekik a hétköznapi ügyek intézésében. Egy külföldről érkező beruházás előkészítésekor is fontos szempont, hogy a célország képes lehet-e hosszú távon fedezni az adott üzem munkaerőigényét.


The Conversation

Friss

Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Gyermelyi Zrt.

„Az a jó bank, amelyik úgy kezel, mintha saját magának adna tanácsot” (x)

Idén 50 éves a Gyermelyi Zrt., Magyarország piacvezető tésztagyártója, legnagyobb tojástermelője és malomipari szereplője, amely épp 20 éve áll pénzügyi kapcsolatban az MKB Bank Nyrt.-vel. A Gyermelyi életének majdnem felét, a rendszerváltás utáni korszak kétharmadát ez az együttműködés határozta meg. Ahogy Sárossy Attila, a Gyermelyi igazgatója fogalmaz: az MKB Bankkal való együttműködésük a legjobb stabil banki kapcsolat kategóriáját jelképezi, amit a 20 év töretlen és kölcsönös bizalma tökéletesen bizonyít.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!