Hollywood felirat a hegyen
Fotó: Shutterstock

Alig akad csúcsgazdag a szórakoztatóipar csillagai között

Mindössze nyolc hollywoodi sztár szerepel az amerikai Forbes idei dollármilliárdos listáján. A világon 2022-ben összesen 2668 ember vagyona éri el a hétszámjegyű összeget.


A lista összeállításakor a nettó vagyon megállapításához átnézik a nyilvánosan hozzáférhető adatokat, dokumentumokat kérnek jelöltektől, és más forrásokat is megintejúvolnak.

8. Tyler Perry színész, rendező

Tyler Perry éppcsak felkerült a listára, kereken egymilliárd dolláros vagyonnal, mondhatni, a legszegényebb a milliárdosok között.

Perry a Madeával csinálta meg a szerencséjét. Több, a karakteren alapuló televíziós és mozialkotás is készült, amelyek összesen 660 millió dolláros bevételt hoztak. Madea karaktere az I Can Do It Bad All Myself című, 1999-es darabbal kezdődött, amelyet Perry írt, rendezett és játszott. Perry a BET+ részvényeibe fektette vagyona egy részét, 25 százalékos tulajdona van a cégben. Atlantai birtokát 15 millió dollárért adta el 2020-ban. Volt egy Gulfstream V magánrepülőgépe is, amelynek értéke 36 millió dollár.

7. Jay-Z rapper és producer

Jay-Z-nek 1,3 milliárd dolláros vagyona van.

1995-ben alapította a Roc-a-Fella lemezkiadót, majd a Roc Nation szórakoztatóipari és menedzsercéget. Összesen 24 Grammy-díjat nyert. A Billboard Hot 100-as listáján az első száma, ami bekerült a top 20-ba, a Hard Knock Life volt.

Pénzét a szeszesitalok piacán forgatta meg. Társtulajdonos az Armand de Brignac nevű pezsgőgyártóban, amelynek értéke 310 millió dollár. Ugyancsak társtulajdonos a Bacardi mellett egy másik cégben (D’Usse), amely 100 millió dollárt ér. Vannak még részvényei az Uberben és a Tidalben, összesen 170 millió dollár értékben. 2017-ben nejének, Beyoncénak 90 millió dolláros villát vásárolt a los angeles-i Bel Airben. Saját magát egy 40 milliós Bombardier Challenger repülőgéppel lepte meg.

6. Peter Jackson rendező

Másfél milliárd dollárra becsült vagyonával idén először került fel a Forbes milliárdosok listájára.

Ő rendezte A gyűrűk ura című regényből készült filmtrilógiát, A Hobbit-trilógiát és a King Kongot. Filmjei összesen 6,5 milliárd dolláros bevételt hoztak. Első nagy áttörése A gyűrűk ura volt rendezése volt, amely 900 millió dollárt ért a mozikasszáknál.

100 millió dollár körüli ingatlanportfóliójának nagy része Új-Zélandon van. 65 milliós Gulfstream magánrepülőgépet használ.

5. Rihanna énekesnő

Az 1,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Rihanna az első barbadosi származású milliárdos.

Több mint 250 millió lemezt adott el, 14 dala is első helyen szerepelt a Billboard Hot 100-as listáján. Első nemzetközi sikere az Umbrella volt, legismertebb dalai az Unapologetic és az Anti.

Az általa alapított Fenty Beauty kozmetikai márkát, a Forbes becslése szerint a cégből származik vagyona nagyobb része. Az 1,4 milliárd dollárt érő brandnek felerészben tulajdonosa. Az ugyancsak az ő nevéhez fűződő Savage x Fenty fehérneműcég értéke 270 millió dollár. Két Beverly Hills-i villája is van.

4. Kim Kardashian reality szereplő

Az egyik legtöbb – háromszáz millió - Instagram-követővel rendelkező celebnek 1,8 milliárd dollárja van.

Arca és alapítója a KKW Fragrance kozmetikai márkának és az alakformáló fehérneműben utazó Skims-nek. A kétezres években Paris Hilton legjobb barátjaként lett ismert, majd reality tv-szereplőként vált híressé.

100 millió dolláros ingatlanvagyonuk volt a férjével, Kanye Westtel, majd a válás után calabasasi közös ingatlanjuk kizárólagos tulajdonjogáért Kim Kardashian 23 millió dollárt fizetett neki. Rendelkezik egy 66 millió dollár értékű Gulfstream G650ER magánrepülővel is.

3. Kanye West, vagy újabban Ye, rapper 

Kanye Westnek 2 milliárd dolláros vagyona van, az egyik legismertebb rapper a világon.

160 millió lemezt adott el, 24 Grammy-díjat nyert. Yeezy néven fut az általa alapított divatmárka.

A Billboard Hot 100-as listáján a Slow Jamz volt az első nagy sikere, amelyben Twista rapper és Jamie Foxx énekes is közreműködött. A College Dropout című albumából 3,3 millió példány fogyott.

Vagyona nagy része a Yeezy márkából származik, másfél milliárd dolláros bevétele lett belőle. Évente 90 millió dollár körüli összeget kap csak a szerzői jogokból. Tavaly vett egy malibui villát 57 millió dollárért.

2. Oprah Winfrey műsorvezető 

A minden média királynőjének is becézett Winfrey-nek 2,6 milliárd dollárja van.

2003-ban került föl először a Forbes listájára, mint az első fekete bőrű női milliárdos. Tévéműsora 25 éven át futott, nézettségét még senki nem tudta túlszárnyalni: a mai napig a legnézettebb nappal sugárzott talk show az Egyesült Államokban.

Vannak ingatlanjai Illinois-ban, Floridában, Hawaii-on, Coloradóban, Washingtonban, Tennessee-be és Indianában. Még 1991-ben vásárolt egy Gulfstream G4 magánrepülőt 25 millió dollárért.

1. Steven Spielberg rendező 

3,7 milliárd dollárja van, amelynek oroszlánrészét producerként kereste.

Háromszoros Oscar-díjas rendező. 1975-ös filmje, a Cápa után került a figyelem középpontjába, miután az 472 millió dolláros bevételt hozott. Legismertebb alkotásai az E.T., a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése.

Filmjei összesen 25 milliárd dolláros bevételt értek el. Vagyonából 2,5 milliárd dollár kizárólag filmes és televíziós díjazásokból, illetve jutalékokból származik.

Volt egy szuperjachtja, amit tavaly 150 millió dollárért adott el. Megvált óceánparti malibui villájától is, 26 millió dollárért. 70 milliós Gulfstream G650 magángépe van.

Ne hagyd ki!