A DIGIMobilt, a Telekomot, a Vodafone-t és a Yettelt vizsgálták
Fotó: Shutterstock

Kiderült, melyik a legjobb magyarországi mobilszolgáltató

Az Opensignal piackutató mérte meg és publikálta a magyarországi mobilszolgáltatók technológiai teljesítményét. Rávilágítottak, melyik szolgáltató miben a legjobb.


A leggyorsabb mobilinternet

Az Opensignal mérései szerint jelenleg a Yettel mobilinternete a leggyorsabb a hazánkban, hiszen 37 Mbps az átlagos letöltési sebessége, ezért kiérdemelte a piackutató Download Speed Experience díját. Ez 2,5 Mbps-sel nagyobb érték, mint a második helyett Telekomé, valamint 14,8 Mbps-sel múlja felül a Vodafone-t. Emellett több mint hatszorosa a negyedik helyezett DIGIMibil gyorsaságának (6 Mbps).

A feltöltés terén azonban a Telekom szerezte meg az elsőséget 13,6 Mbps-os átlagsebességgel, így az övé lett az Upload Speed Experience díj. Ebben a kategóriában a Yettel második lett 11,6 Mbps-sel. A Vodafone végzett a harmadik helyen 8,9 Mbps-sel, valamint 2,8-at mértek a DIGIMobilnál, ami az utolsó helyre volt elég.

A legjobb felhasználói élmény

Amikor a mobilinternetes streameléseket vizsgálták, azt tapasztalták, hogy nincs lényeges különbség a Telekom és a Yettel hálózatai között. Az egyik 58, a másik 60,3 pontot kapott ezen a területen, így a jó kategóriában (55-65) végeztek, és mindketten megkapták az Opensignal Video Experience díját.

A többszereplős mobiljátékok és az over-the-top (OTT) hangszolgáltatások területén azonban veri a Telekom a versenytársait. A Games Experience díjat a szolgáltató 78,7 ponttal érdemelte ki, ami 3,3 ponttal magasabb érték, mint amennyit a második helyezett Yettel kapott. A magentás szolgáltató megnyerte a Voice App Experience díjat is, bár itt a verseny szorosabb volt, hiszen csak 1,3 ponttal múlta felül a Telenor utódját.

Az Excellent Consistent Quality kitüntetést pedig azzal szerezte meg a Telekom, hogy az ő felhasználói tudnak legnagyobb arányban (84,7 százalék) problémamentesen HD-videókat nézni, csoportos videokonferenciákat intézni, illetve elérik a legtöbb játékalkalmazás minimális teljesítményküszöbét.

Core Consistent Quality díj is az Telekomé lett, mert az előfizetőinek a 91,8 százaléka – ez az országban a legnagyobb érték – elérte az alacsonyabb teljesítményigényű alkalmazásokhoz javasolt minimális teljesítményküszöböt, például az SD-videók, a hanghívások és a webböngészés esetében.

Az Opensignal pontozta a magyarországi mobilszolgáltatók lefedettségét is: ilyen téren a DIGIMobil és a Vodafone megosztva végzett az első helyen, így megkapták az Availability díjat. A Telekom pedig a legjobb 4G lefedettsége miatt a 4G Coverage Experience díjra volt jogosult. Ebben a kategóriában ismételten a Yettel állt hozzá a legközelebb.

A Telekom tehát az Opensignal által vizsgált kilenc kategóriából hatban egyértelműen jobbnak bizonyult a versenytársainál, valami egy további esetében megosztva lett övé az első helyezés.


Ne hagyd ki!