Azonnal töröld ezeket az applikációkat, átverés
Fotó: Shutterstock

Appriadó! Azonnal töröld ezeket az átverős alkalmazásokat!

A Sophos több olyan alkalmazásra bukkant, amelyek legitim, ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, amelyek túlfizetésre veszik rá a felhasználókat és havonta több ezer dollárt szereznek meg.


Amint azt a Sophos X-Ops legfrissebb, „FleeceGPT’ Mobile Apps Target AI-Curious to Rake in Cash” ( „A FleeceGPT mobil appok a mesterséges intelligenciák iránt érdeklődőket célozzák, hogy pénzt csaljanak ki tőlük”) jelentése részletezi, ezek az alkalmazások mind a Google Playen, mind az Apple App Store-ban megjelentek. Mivel az ingyenes verziók közel nulla funkcionalitással bírnak, a gyanútlan felhasználókat arra kényszerítik, hogy regisztráljanak egy olyan előfizetésre, amely évente több száz dollárba kerülhet.

A csalók mindig is felhasználták, illetve fel fogják használni a legújabb trendeket vagy technológiákat, hogy megtömjék a zsebeiket. A ChatGPT sem kivétel. A mesterséges intelligencia és a chatbotok iránti érdeklődés vitathatatlanul minden eddiginél magasabb, ezért a felhasználók az Apple App Store és a Google Play felületéhez fordulnak, hogy bármit letöltsenek, ami hasonlít a ChatGPT-re. Az ilyen típusú csaló alkalmazások – amit a Sophos “fleeceware”-nek nevezett el – gyakran addig bombázzák hirdetésekkel a felhasználókat, amíg azok regisztrálnak egy előfizetésre. A csalók arra alapoznak, hogy a felhasználók nem fognak figyelni a költségekre vagy egyszerűen elfelejtik, hogy rendelkeznek ezzel az előfizetéssel. Kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a felhasználók anélkül törölhetik az alkalmazást, hogy észrevennék, még továbbra is fizetniük kell havonta vagy hetente – figyelmeztet a Sophos.

A Sophos X-Ops összesen hat ChatGPT fleeceware alkalmazást (Chat GBT, GAl Assistant, Al Chat GBT – Open Chatbot App, Al Chat – Chatbot Al Assistant, Genie AI Chatbot, Al Chatbot – Open Chat Writer) vizsgált meg, amelyek mindegyikénél azt állították, hogy a ChatGPT algoritmusán alapul.

A Sophos által felfedezett úgynevezett fleeceware appok fő jellemzői, hogy a felhasználókkal extra összeget fizetettnek ki máshol ingyenes funkciókért, valamint social engineering és kényszerítő taktikák használatával győzik meg a felhasználókat, hogy regisztráljanak egy rendszeres előfizetésre. Általában az alkalmazások ingyenes próbaverziót kínálnak, de a sok hirdetés és korlátozás miatt alig használhatók, amíg nem fizetnek elő rájuk. Ezek az alkalmazások gyakran rosszul vannak megírva és implementálva, ami azt jelenti, hogy az alkalmazások működése gyakran még azután sem ideális, hogy a felhasználók a fizetős verzióra váltanak. Továbbá az alkalmazásboltokban mesterségesen javítják az értékeléseiket hamis véleményekkel és állandó kérésekkel a felhasználók irányába, hogy még a használatba vétel vagy az ingyenes próbaidőszak vége előtt értékeljék azt.


A felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy léteznek ilyen alkalmazások, és mindig feltétlenül olvassák el az apróbetűs részt, amikor rákoppintanak az „előfizetés” gombra. Továbbá a felhasználók jelenthetik az alkalmazásokat az Apple-nek és a Google-nek, ha úgy gondolják, hogy a fejlesztők etikátlan eszközöket használnak a profitszerzés érdekében.
Azon felhasználók számára, akik már letöltötték ezeket az alkalmazásokat, követniük kell az App Store vagy a Google Play áruház „leiratkozási” útmutatóját. Fontos: a fleeceware app egyszerű törlése nem érvényteleníti az előfizetést.


The Conversation

Ne hagyd ki!