Nő piros ruhában görögországi épületek között nyaral
Fotó: Shutterstock

Nem ment el az amerikaiak kedve az európai nyaralástól

Még nem látni az ukrajnai háború végét, ez azonban egyelőre nem befolyásolta jelentősen az amerikaiak európai utazási kedvét idén nyáron.


A Hopper utazási appnál már februárban, az invázió előtt némi csökkenést regisztráltak az Európába szóló repülőjegyek keresésében, amit az emelkedő jegyárakkal magyaráztak.

Nyugatabbra mennek

A Runway Travel utazási irodánál egyelőre úgy látják: az amerikaiak körében nem csökken a lelkesedés az európai utak iránt. Jennifer Griscavage, a cég vezetője elmondta: nagyon is népszerű Európa az Ukrajnában dúló háború ellenére. Egyetlen változást emelt ki:

ügyfeleik azokkal az országokkal kapcsolatban tűnnek tartózkodónak, amelyek határosak Oroszországgal vagy Ukrajnával.

Azoknak is csalódniuk kell, akik az orosz kikötővárost, Szentpétervárt látogatták volna meg Balti-tengeri hajóút keretében. Az üdülőhajók ugyanis egyelőre nem térnek be Szentpétervárra, esetleg talán majd jövőre.

Pandémia után háború

Az orosz és ukrán határ mentén fekvő országok számára nem túl jó hír, hogy az amerikaiak tartanak a vakáció ottani eltöltésétől, hiszen a pandémia miatt már amúgy is visszaesett a látogatóik száma.

A brüsszeli székhelyű Európai Turisztikai Bizottság adatai szerint a világjárvány legnagyobb vesztese a térségben a Cseh Köztársaság, ahová tavaly 81 százalékkal kevesebben érkeztek, mint 2019-ben. A visszaesés Finnországban 80, Lettországban 78, Szlovákiában 76, Litvániában 74 százalékos.

A nyugatabbra lévő célpontok kevésbé szenvedhetik meg a háborút. A nagyrészt kifejezetten jómódú ügyfelekkel foglalkozó Runway Travelnél

Olaszország, Görögország és Franciaország különösen népszerű desztináció.

Drágul a repjegy

A Hopper már említett analízise szerint

a transzatlanti repülőjegy-foglalásokra az ukrajnai orosz inváziónak egyelőre kisebb hatása van, mint a Covidnak volt.

Azok az ügyfeleik, akik megrendelésükhöz hozzáadták az elállás lehetőségét, a Covid idején 20 százalékban éltek e jogukkal, míg a háború óta ez az arány csupán 15 százalék.

Az európai repülőjegy árak egy hónap alatt 16 százalékkal emelkedtek – jegyzi meg a Hopper. Ez soknak tűnhet, de figyelembe kell venni, hogy a repülőbenzin ára 2021-ben 70 százalékkal, majd idén az év első három hónapjában újabb 30 százalékkal nőtt.

Ne hagyd ki!