Pontyok nyüzsögnek egy tóban
Fotó: unsplash

Lassan lehet bográcsozni, csak épp hiánycikk lesz a hal

A jól sikerült karácsonyi szezon és a magyar hal iránti élénk külföldi érdeklődés miatt májustól júliusig halhiány lehet Magyarországon. Ráadásul a takarmányok és az üzemanyag drágulása, a kormoránok pusztítása és a hiány miatt alaposan meg is drágul a halászlébe való.


Halló! Nem lesz hal!

Május végére elfogynak a piacérett halak a hazai tavakból – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Mivel más országokban is hiány van, a behozatal sem segíthet, ezért júliusig nem nagyon válogathatnak a boltokban a halászlé főzésre készülő fogyasztók. Egyébként a rendkívüli helyzet azért állt elő, mert karácsonykor a lakosság a pandémia okozta bizonytalanság ellenére is sok halat vásárolt, ráadásul külföldön is nagy az érdeklődés a magyar hal iránt.

​A kormoránok miatt drágul

A vevőknek arra is fel kell készülniük, hogy ha lesz is hal, azt csak jóval drágábban vásárolhatják meg. Az árak már most is 10 százalékkal magasabbak, mint 2020 elején és várhatóan tovább emelkednek majd. A halászok üzemanyag és takarmányköltségei ugyanis jócskán megemelkedtek, de a természet sem bánt velük túl kegyesen. A csapadékhiány miatt a Dunántúlon például alig van víz a tavakban. Ám ez csak a kisebbik gond. A nagy halpusztító kormoránokból 40 ezer darab helyett 60-70 ezer darab érkezett az országba, amelyek komoly pusztítást végeztek. A kiesés az egy kiló alatti halak esetében a becslések szerint akár 30-35 százalékos is lehet.


Ne hagyd ki!