A hosszú hétvégén megrohamozták Horvátországot a turisták
Fotó: Shutterstock

Horvát- vagy Görögországban nyaralnál? Erre készülj az idén

A húsvéti hosszú hétvége számított a horvátországi turistaszezon kezdetének az idén. A várakozások szerint igen erős szezon elé néznek a horvát vendéglátósok. Tavaly is majdnem rekordot döntött a külföldi vendégek száma az országban. De Görögországot is ellephetik idén a turisták.


Erős lehet az idei turistaszezon Horvátországban

Kiugróan sok, több mint 110 ezer vendég töltött el majdnem félmillió vendégéjszakát a húsvéti hosszú hétvégét a horvát tengerparton a hivatalos adatok szerint. Így igen erősen startolt a 2024-es, horvátországi turistaszezon. Igaz, ezek a számok közel azonosak, mint egy évvel ezelőtt húsvétkor, azonban akkor két héttel korábban volt az ünnep.

A vendégek java Németországból és Ausztriából érkezett a hosszú hétvégére Horvátországba, de sok volt a szlovén és az olasz is. Viszont a Világgazdaság megjegyzi, elenyésző volt a magyarok száma. Igaz, a megelőző években is az volt a jellemző, hogy a hazai turisták szinte kizárólag a nyáron utaztak a horvát tengerpartra.

Az idegenforgalmi rekordszezon a 2019-es volt Horvátországban. Akkor több mint 21 millióan nyaraltak ott, és összesen 110 millió vendégéjszakát töltöttek az országban. Bár sokáig úgy tűnt, tavaly sikerül meghaladni ezeket a számokat, végül elmaradt a rekorddöntés. Viszont idén ismét bíznak a történelmi csúcsban a horvátok.

Mindezek fényében turisták tömegeire számíthatnak azok, akik az adriai országban töltenék a 2024-es, nyári vakációjukat.

Idén is ellephetik Görögországot a turisták

Egyébként a légitársaságok és az utazásszervezők előzetes foglalásai, valamint a kormány előrejelzése alapján 2024 lehet a görög turizmus valaha volt legforgalmasabb éve. Márpedig 2023 is rekordév volt. Akkor 30 millióan látogattak a 10,6 millió lakosú országba, mintegy 20 milliárd dollár bevételt termelve a turisztikai szektornak. De úgy tűnik, ez sem elég a görögöknek: az illetékes minisztérium egész éves programokat hirdetett a turisztikai szezon meghosszabbítására – írja a National Herald.

A magyarok körében is nőtt Görögország népszerűsége tavaly. A Központ Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2023 első kilenc hónapjában 420 ezer utazást szerveztek oda és 4,2 millió napot töltöttek ott magyarok. Ez az érték messze felülmúlja az előző évek azonos időszakának adatait.

Persze mindez a turistáknál különösen népszerű görögországi helyszínek zsúfoltságát okozza, különösen a főszezonban. A turisztikai ipar szereplői is érzékelik ezt, emiatt a több száz lakott sziget egyre nagyobb hányadán nyitják meg a vendégek előtt. Sorra nyílnak a szállodák ezeken a területeken, valamint a programkínálat is bővül.

Ne hagyd ki!