Hétfőtől enyhítik a járványügyi korlátozásokat
Fotó: Shutterstock

Hétfőtől nem kell maszkot hordanunk

Kivezeti Magyarország a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.


Enyhítések

Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Kivezetik azt a szabályt is, amely biztosítja, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást. Gulyás Gergely két területet kivételként, a szociálisat és az egészségügyit.

Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. A miniszter azt mondta, fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet a lehetséges hatodik hullám veszélye, valamint a kormány cselekvőképességének fenntartása miatt.

A gazdaságról

A miniszter azt is elmondta, hogy az EU által hozott szankciók Magyarországnak is okoznak károkat, de szerinte a magyar gazdaság jól teljesít. Háborús helyzet van, de a forint gyengüléséről sem gondolja, hogy komolyabb gazdasági károkat okozna Magyarországnak.

A magyar gazdaság tartópillérei biztosan állnak, az OTP oroszországi és ukrajnai kitettsége az egész bank egészéhez képest csekély

– jegyezte meg a miniszter.

Az építőiparban hiány van munkaerőből, ezért az ország érdeke is, hogy hasznosítsuk a beérkező munkaerőt. Ma Magyarországon körülbelül 80 ezer betöltetlen állás van,vagyis munkalehetőség bőven van a hozzánk menekülők számára.

Magyarországon 54,4 százalékos a stratégiai gáztározók töltöttsége, a kisebb tárolókban kisebb

– ismertette Gulyás Gergely. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a többi uniós tagállam rosszabbul áll, 17 és 28 százalék közötti a feltöltöttség. Mivel az energiafogyasztás mértéke változó, tavasszal a legalacsonyabb, ezért hónapokra, legalább három hónapra elegendő a magyar tárolókapacitás. Ha nem lenne Paks, négyszeresére emelkedne a rezsiköltség, 356 693 forintra egy évben egy átlagos háztartásban.


Ne hagyd ki!