Kisbolt kenyeres pultja öreg vevő kezével
Fotó: unsplash

Kisboltod van? Támogatást kaphatsz!

A kétezer főnél kisebb lélekszámú falvak kisboltjainak működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását támogatja a Magyar falu program idén induló negyedik pillére.


Mire jár támogatás?

A kormány 2021-ben 45 milliárd forinttal támogatja a kisboltok működését. A támogatás ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra vagy bértámogatásra fordítható. Az új pillérrel bővülő Magyar falu program, amely a helyi életminőség javítását, az otthonteremtést és a falusi utak fejlesztését célozza, az ötezer fős és az ennél kisebb településeken tapasztalható népességcsökkenés megállítására hivatott.

Mennyibe kerül mindez?

A kistelepüléseken fogyatkoznak a kisboltok, mert nem éri meg üzemeltetni őket, így egyre több falusi lakosnak válik nehézkessé a napi cikkek beszerzése. A támogatásért jó ideje lobbiznak már a leginkább érintett szereplők, például az ÁFEOSZ-COOP Szövetség. Akkoriban úgy számoltak, hogy a kétezer fő alatti települések kisboltjait évi 14 milliárd forintos támogatással életben lehetne tartani.


Ne hagyd ki!