Milliárdokért árvereznek el százéves pezsgőket

Ezekben a pezsgőkben nem fognak fürdőzni, mennek a széfbe

Az Egyesült Államok legrégebbi bor aukciós háza, az Acker hamarosan 877 darab, igazi kuriózumnak számító pezsgőt bocsájt árverésre. Az egész kollekció 10 millió dollárért, azaz közel 2,85 milliárd forintért kelhet el a becslések szerint – írja a CNBC.


Egy igazi ritkaság is kalapács alá kerül, amit még a Titanic elsüllyedése, az I. Világháború kitörése, vagy épp a relativitás elmélet publikálása előtt készítettek. A gyűjtemény legértékesebb darabja egy 1911-es, gyakran királyok italának nevezett Moët & Chandon Brut Imperial. Ez a remekmű önmagában is több millió dollárért találhat új gazdára. A több mint 250 éves múlttal rendelkező Moët & Chandon a világ vezető pezsgőkészítője. Szőlőültetvényei 550 hektáron terülnek el, amihez tartozik egy 28 kilométeres pincerendszer.

Nagy a készülődés

A 900 tételből álló árverésen 323 magnum (1,5 liter), 10 Jéroboam (3 liter), 2 Mathusalem (6 liter) és 30 half-bottle (0,375 liter) találhat új gazdára. A pezsgők évjáratai 1911-től 1943-ig terjednek.

John Kapon, az aukciósház egyik vezetője elmondta, óriási energiákat invesztáltak a történelmi pezsgőválaszték kialakításába. Nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, így azokat a pezsgőket, amelyek színe, vagy az állapota nem volt optimális, eltávolították.

A Moët & Chandon mellett a Salon, a Krug, a Bollinger, a Louis Roederer, a Pol Roger és a Pommery pincészetek pezsgői is eladásra kerülnek.

Richard Juhlin arról beszélt, hogy egyelőre nehéz pontosan megbecsülni, milyen árakon kelnek el a neves pezsgők, hiszen a pandémia alatt nem igazán tartottak árveréseket. Most meg egyből az elmúlt jó néhány év legnagyobb aukciójával kezdenek. Richard Juhlin szakértő mellett világrekorder is, ugyanis eddig 13 ezernél is több pezsgőbe kóstolt bele. A kérdőjelek ellenére reálisnak tartja, hogy a teljes kollekció értéke meghaladhatja a 10 millió dollárt is.


Ne hagyd ki!