Pannon Filharmonikusok
Fotó: Dékány Zsolt

Nem gondoltam, hogy ennyit nyerek a zenével!

Ma már egyáltalán nem közhely, hogy az idő pénz, azaz hatalmas érték minden szabadon eltölthető perc, így nagyon nem mindegy, hogy a feszített, koncentrált munkával és kihívásokkal teli napok után mivel lazítunk. Illetve elég, ha csak „lazítunk”? Talán nem minden esetben. Biztos, hogy igazán töltekezel is lelkileg? Utánajártunk a Pannon Filharmonikusok új bérletsorozata kapcsán, mit „maxolhatunk” ki a zenehallgatásból.


A Pannon Filharmonikusok OTT VAN a jövő évadban is a Müpában! – hirdette meg új évadát a pécsi zenekar. Érdemes róluk tudni, hogy a társulat a komolyzene területén a minőség garanciájával vívta ki magának a közönség elismerését, legyen az barokk, klasszikus, kortárs, opera – vagy tegyük hozzá, akár crossover! Legutóbb április közepén hatalmas sikerrel mutatta be a Müpa színpadán is Frank Sinatra szimfonikus swingest című estjét, amelyet élőben is közvetített a Müpa.

„A Pannon Filharmonikusok, a minőség nagykövete mindig OTT VAN, ahol lennie kell. Pécsett a Kodály Központban, Bécsben a Musikvereinban és Budapesten a Müpában.” A hazai együttesek közül a Pannon Filharmonikusoknak sikerült elsőként a rangos bécsi hangversenyteremben sorozatot indítania, méghozzá felkérésre. A fővárosban pedig immár két évtizede áll a Müpa színpadán öt koncertből álló Pannon bérletsorozatával.

Nyilván fontos az öröm, a szórakozás

Van, akinek ez az első és ez így van jól. Nemzetközi sztárok, elismert karmesterek és szólisták lépnek fel a zenekarral. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a zenekar OTT VAN évadának zenei anyagából. A Pannon bérlet nyitókoncertjének dirigense Leo McFall, a brit karmester az utóbbi évadokban Szingapúrtól Monte-Carlóig, Lyontól Belgrádig vezényelt kiemelkedő zenekarok élén. Az est szólistája korunk egyik legizgalmasabb hangszeres zenésze, Jennifer Pike hegedűművész, aki Max Bruch végletesen szenvedélyes és romantikus Hegedűversenyét adja elő. Második koncertjük egyedülálló különlegessége, hogy orgona is helyet kap a színpadon, elhangzik többek között Saint-Saëns III. „Orgona” szimfóniájaKovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika zeneigazgatójának közreműködésével, Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével Gyönyörködhetünk Balázs János zongorajátékában, aki egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője, Kossuth-díjas művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense. A harmadik koncert sikerszerzőket és darabokat sorakoztat fel, Verdi, Paganini, Strauss művek hangzanak el, a szólista Kelemen Barnabás hegedűművész, az est karmestere Varga Gilbert lesz. Márciusban egy ritkán hallható concertót emelünk ki, Glazunov Szaxofonversenyének női szólistaelőadója Valentine Michaud szaxofonművész lesz, az est karmestere Héja Domonkos. Az utolsó hangverseny főhajtás az európai kultúra előtt: Beethoven elsőés, az Unió himnuszaként is ismert utolsó szimfóniája hangzik el, karmesterként sokadik alkalommal Gérard Korstent köszönthetjük.

Koncertek

Fotó: PFZ

Ilyen erővel hat a zene?

Nem, nem a hivatalosan vett és elismert zeneterápiáról, vagy tudományos tényekről és frekvenciákról, rezgésekről van most szó, hanem a klasszikus zene a hétköznapi életben betöltött szerepéről. A zene hatással van az érzelmeinkre, emlékeket idéz fel, stimulál vagy megnyugtat, befolyásolja az érzékeinket, a hangulatunkat. Bizonyos típusú pihentető zene enyhíti a feszültséget, támogatja a megnyugvást, az elme elpihenését, felszabadult, relaxáló hatást fejthet ki. Más zenék aktiválnak, fokozzák az energiát akár fizikai munka, akár sport, de bizonyos esetekben szellemi munka közben is.

Koncert\u00e9lm\u00e9ny

Fotó: PFZ

Gyerekek a koncertteremben? Igen! Ráadásul díjmentesen

A zenekar vendégül látja a 6-18 éves korosztályt, azaz díjmentes bérlet és belépőjegy váltható a zenekar bérletes koncertjeire Budapesten és Pécsett. A komolyzenei koncert a digitális detox tökéletes helyszíne, családi program, kütyümentes övezet. A pécsi társulat megalapozott tapasztalata az, hogy a gyerekek, a kamaszok nagyon is élvezik ezeket az együttléteket, szájtátva figyelik a zenekart, a minőség menő.

A klasszikus zenét folyamatosan hallgató picik gyorsabban kezdnek beszélni, mint társaik, több hangzáshoz férhetnek hozzá, jobban intonálnak. A klasszikus zene kitűnő eszköz ez a képzelet fejlesztésére, a fantázia és a kreatív képességek kibontakoztatására. A zene segíthet növelni az idegpályák, az egész szervezet aktivitását. Fejleszti az intelligenciát, a logikai és a térbeli gondolkodást , hozzájárul az érettebb személyiség kialakulásához, segíti a harmonikus fejlődést.

Úgy tűnik, a pécsiek Pannon bérletének péntek esti hagyományos öt koncertje gyógyír a léleknek.

Akinek felkeltette az érdeklődését, kapcsolódjon bérletsorozatukkal a szimfonikus energia kimeríthetetlen töltőjére! További részletek a www.pfz.hu oldalon. (x)

Ne hagyd ki!