Tavaly tíz hónapon át folyamatosan csökkentek a világhírű svájci óragyártók eladásai értékben és darabszámban egyaránt.

Sötét esztendő

Nem kis üzletről van szó! 2019-ben 21,7 milliárd svájci frankot ( mostani árfolyamon számolva 7269,5 milliárd forintot) költött a világ a helvét órákra. 2020 azonban aligha kerül be aranybetűkkel a svájci óraipari szövetség évkönyveibe, miután tavaly novemberben éves szinten 3,2 százalékkal kevesebb fogyott a ketyegőkből. Emiatt az év első 11 hónapjában az ágazat bevételei 23,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2019 hasonló időszakában mértnél.

A drága sem kell

Darabszámban a legnagyobb visszaesést az 500 franknál olcsób óráknál tapasztalták, ott több mint 27 százalékkal estek az eladások. Azt hihetnénk, hogy ezt a drága órák értékesítése ellensúlyozta, ám ez nem így volt. A jelek szerint a tehetősebb emberek sem vettek svájci órát, ugyanis a 3 ezer franknál drágább időmérőkből is 16 százalékkal kevesebb fogyott. A svájci óraipar megmentője Kína lehet, hiszen 2020 novemberében az ázsiai országba irányuló export értékben 69 százalékkal nőtt.

The Conversation (2)
Csetényi Csaba18 Jan, 2021

Érdekes, de én nem látom, hogy az óragyártók csökkentették volna az áraikat...

1 Reply

Friss

Fotó Shutterstock

Itt a legdrágább a panellakás, „Gazdag”-gal kezdődik a neve

A járványban a panellakásoknál is visszaesett a kereslet tavaly, ami magával hozta az árak korrekcióját, visszaesését is. Idén azonban nem csak visszaálltak a 2019-es szintre, de még tovább is emelkedtek az egy négyzetméterre kalkulált összegek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!