Tavaly tíz hónapon át folyamatosan csökkentek a világhírű svájci óragyártók eladásai értékben és darabszámban egyaránt.

Sötét esztendő

Nem kis üzletről van szó! 2019-ben 21,7 milliárd svájci frankot ( mostani árfolyamon számolva 7269,5 milliárd forintot) költött a világ a helvét órákra. 2020 azonban aligha kerül be aranybetűkkel a svájci óraipari szövetség évkönyveibe, miután tavaly novemberben éves szinten 3,2 százalékkal kevesebb fogyott a ketyegőkből. Emiatt az év első 11 hónapjában az ágazat bevételei 23,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2019 hasonló időszakában mértnél.

A drága sem kell

Darabszámban a legnagyobb visszaesést az 500 franknál olcsób óráknál tapasztalták, ott több mint 27 százalékkal estek az eladások. Azt hihetnénk, hogy ezt a drága órák értékesítése ellensúlyozta, ám ez nem így volt. A jelek szerint a tehetősebb emberek sem vettek svájci órát, ugyanis a 3 ezer franknál drágább időmérőkből is 16 százalékkal kevesebb fogyott. A svájci óraipar megmentője Kína lehet, hiszen 2020 novemberében az ázsiai országba irányuló export értékben 69 százalékkal nőtt.

The Conversation (2)
Csetényi Csaba18 Jan, 2021

Érdekes, de én nem látom, hogy az óragyártók csökkentették volna az áraikat...

1 Reply

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!