Szentendre 40 utcájában kilőhetik a veszélyes vadakat
Fotó: Shutterstock

Kilőhetik a veszélyes vadakat Szentendre 40 utcájában

Szentendrén számos belterületi utcára adott ki vadelejtési engedélyeket a rendőrség a 2023. november 10. és 2024. január 31. közötti időszakra.


A vadon élő állatok szűkülő életterük miatt egyre gyakrabban jelennek meg lakott területen – különösen a nyári, főként nyár végi, kora őszi hónapokban. Ilyenkor megszaporodnak a vadészlelésekről a lakossági bejelentések, idén július második felétől október közepéig mintegy 21 bejelentés érkezett. Az állatok elejtésére csak akkor kerülhet sor, ha forgalmas, emberek által gyakran használt közterületen jelennek meg – az esetleges veszély megelőzése érdekében –, vagy ha súlyos károkat okoznak-olvasható a város weboldalán.

A vadgazdálkodási törvény nem terjed ki a települések belterületére, ezért a vadászatra jogosultak nem intézkedhetnek lakott területen. (Szentendre külterületén a Pilisi Parkerdő rendelkezik vadászati jogosultsággal.) Belterületen csak a rendőrkapitányság engedélyével lehet lakossági bejelentésre a vadon élő állatot elejteni.

A rendőrség maximum 3 hónapra ad kilövési engedélyt, ha ennyi idő alatt nem sikerül elejteni a vadat, akkor az önkormányzatnak új eljárásban ismételten meg kell kérnie az engedélyt. A vad elejtését az önkormányzat szerződött vadásza irányítja egyeztetve a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel.

Megírtuk, tavaly kapták meg a lehetőséget a hazai vadászok, hogy bizonyos esetekben ismét kilőhessenek hódokat. Márpedig a mostani vadászszezonban legfeljebb 600 eurázsiai hód elejtése szükséges az ország észak-nyugati területén. Ugyan a XIX. században teljesen kipusztult a faj Magyarországon, az utóbbi évtizedekben visszatelepültek, és manapság komoly károkat okoznak.


Ne hagyd ki!