Nagy Britanniában jövőre már csak este 9 órától lehet leadni a televízióban olyan reklámokat, amelyek a junk food kategóriába illő, egészségtelen élelmiszereket népszerűsítik. A cél a gyermekek egészségének védelme. Itthon is sok a túlsúlyos gyermek.


A hvg.hu brit lapértesülések alapján azt írja, a szigorítás arra válaszul született, hogy az Egyesült Királyságban sok az elhízott gyermek. Őket pedig a televízióban látottak is befolyásolhatják abban, hogy mit egyenek.

Lesz kivétel

A szabály csak azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek legalább 250 munkatársat foglalkoztatnak, illetve elsősorban a magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerekre terjed ki. A gyártók a blogjaikon, honlapjaikon, alkalmazásaikon vagy közösségi médiaoldalaikon a továbbiakban is reklámozhatnak.

A becslések szerint a brit gyermekek 2019-ben mintegy 2,9 milliárd egészségtelen élelmiszerreklámot láttak a televízióban és 11 milliárdot az interneten. A tilalmat nyilvános konzultációt követően vezették be. A válaszadók 79 százaléka támogatta, hogy a korlátozás este 9 óráig tartson.

Itthon is gond

Kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljesértékű gabonát fogyasztanak a 4 és 10 év közötti magyar gyerekek az ajánlottnál, ugyanakkor a szükségesnél több zsírt és sót tartalmaz az étrendjük – állapította meg az idén közzétett reprezentatív, a gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatásában a Nestlé Hungária. A túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya továbbra is igen magas, 23 százalékuk rendelkezik súlyfelesleggel. Vagyis csaknem mindegyik 4. magyar gyerek.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!