Warren Buffett 2006-ban tett ígéretet arra, hogy vagyonának 99 százalékát eladományozza. Gyermekeinek így szinte semmi nem marad az örökségből.


Korunk egyik legzseniálisabb befektetője úgy véli, az évek alatt felhalmozott óriási vagyonára nagyobb szüksége van a világnak, mint a gyermekeinek. Buffett nincs egyedül a véleményével. Bill Gates, a zenész Sting, és a néhai színész Philip Seymour Hoffman is kihagyta leszármazottait a végrendeletéből.

Azért nem olyan nagy a baj

Sokáig figyeltem a szupergazdag családok életét, és a következőt tudom javasolni mindenkinek: hagyj annyit a gyermekedre, hogy bármit megtehessen, de annyit azért ne, hogy semmit ne kelljen tennie az életében. Az elmúlt évek során akkora vagyont halmoztam fel, amely emberi ésszel szinte felfoghatatlan, mindezt úgy, hogy azt csináltam, amit szeretek.

-közölte a részvényesivel az üzletember, hozzátéve, hogy neki nincs szüksége ekkora vagyonra, de a társadalom rengeteget profitálhat az adományaiból.

Az üzletember vagyonát jelenleg 105 milliárd dollárra becsülik. Ennek 99 százalékát a Berkshire Hathaway-ben birtokolt 238624 darab részvény teszi ki. Buffett 2006-ban jelentette be, hogy idővel az összes részvényét jótékony célokra fordítja. Az üzletember félig már teljesítette is az ígéretét, hiszen 6 évvel ezelőtt kétszer annyi részvény (474998 darab) volt a birtokában, mint napjainkban. Az elmúlt években közel 41 milliárd dollár értékben osztott szét részvényadományokat különböző alapítványok között.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem egy kőszívű szülőről van szó, aki fukarkodik a gyermekeivel. Buffett elsőszámú leszármazottai egyenként 2 milliárd dolláros befektetési alapot tudhatnak magukénak, amelyek mindegyikét a csúcsgazdag apuka finanszírozta.

Buffett a napokban lemondott a Bill és Melinda Gates Alapítványban betöltött igazgatósági posztjáról. Az alapítványban birtokolt 4,1 milliárd dollár értékű részvényeit rászoruló segélyszervezeteknek ajándékozta. Így már csak a Berkshire Hathaway-ben maradt részesedése. Buffett úgy véli, adományaival jobbá teszi a világot, és így egy szebb jövőt teremt a következő generációknak.

The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!