400 forintnál is többet kérnek egy euróért
Fotó: Shutterstock

Mélypont: 400 forint fölött jár az euró

402 fölé emelkedett az euró-forint jegyzés, ami már 1,2 százalékos forintgyengülést jelent múlt péntekhez képest. A Portfolio-nak nyilatkozó elemzők két területen javasoltak gyors beavatkozást.


A fő kérdés most az, innen merre mehet az árfolyam, a Reuters technikai elemzésében 414-es, illetve 444-es ellenállások vannak.

"A kedvezőtlen külső környezet, az erős globális kamatemelési félelmek, a kockázati étvágy zuhanása sújtják a forintot, de ezek mellett ott vannak a „speciális magyar ügyeink” – mondta a Portfolionak Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint sajnos a rövid távú kilátások nem túl pozitívak. Ráadásul a forintárfolyam zuhanása távol tarthatja a befektetőket a hazai kötvény és a részvénypiactól is.

Nyeste szerint a rövid távú további gyengülés nem kizárt, különösen, ha nem javul a külső környezet és az EU-val való megegyezés hiánya továbbra is a fókuszban marad a piacon.

Azonnali nagyobb mértékű kamatemelés a két kamatláb egy szintre hozásával, az EU-val való megegyezés bejelentése fordíthatná meg a forint gyengülő tendenciáját

- mondta Nyeste Orsolya.

Nehéz mondani egy olyan plafont, ami fölé ne mehetne a forint, hiszen korábban a 400-as árfolyamszint is a nagyon távoli rossznak tűnt –mondta a lapnak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza. Kiemelte, hogy az árfolyampályára vonatkozó előrejelzést időről időre át kell írni, ez az elmúlt időszakban a jelentős volatilitás miatt nem is volt meglepő. Ami nagyobb gond szerinte, az az inflációra gyakorolt hatás, bár ebben az esetben mindig kérdés, hogy a gyengülés mennyire tartós.

Több tényező is hozzájárulhatna a trend megfordulásához – véli Regős. A legfontosabb talán a monetáris politika, amelynek erőteljes jelzést kellene küldenie a piacok számára, és a kamatemelés lassítása a mostani helyzetben még csak fel sem merülhet.


The Conversation

Ne hagyd ki!