Maradnak a csládtámogatások
Fotó: Shutterstock

Marad a csok, a babaváró, marad a rezsicsökkentés

A kormányinfón elhangzottakat foglaltuk össze, szokásunk szerint röviden, a gazdasági témákat.


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az Európai Bizottság által kiadott (számos kritikus megállapítást megfogalmazó) jogállami jelentésről, hogy Brüsszel elfogult a magyar kormánnyal szemben, de a testület a bírálat mellett számos kormányzati intézkedést elismert.

Az Európai Bizottság a jogállami jelentésében, az országspecifikus ajánlások részeként arra kérte a kormányt, hogy az energetikai támogatásokat gondolja át, valamint a költségvetés esetében felülvizsgálatot kért az oktatás, az egészségügyi és családtámogatási kiadásoknál. A csok és babaváró hitelek kedvezményezetti körét a kormány júniusban már szűkítette, és ennél több változás nem lesz - mondta a kérésekre reagálva Gulyás Gergely. A miniszter azt is elmondta, megmarad a 335 milliárd forintos tervezett keret 2024-re. A rezsicsökkentést is megőrzi a kormány.

A kormány 170 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a rezsivédelmi alap terhére. A legtöbb pénz az iskolák és az egészségügyi intézményekhez kerül, de az egyházi intézményfenntartók is 11 milliárd forintot kapnak, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok alá tartozó klinikák mintegy 25 milliárd forintot kaptak - ismertette a a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tartalmát a miniszter.

Harminc-negyven százalékkal esik vissza a Balatonon idén a forgalom, (erről mi is írtunk) ezzel kapcsolatban a Heti Tv azt kérdezte, hogy hogyan élhetik túl a helyi vállalkozók ezt a csökkenést? "Nincsen erről szó, ez egy tévedés, ez egy álhír" – mondta Gulyás, aki hozzátette, hogyha van is visszaesés, az nagyon minimális. A miniszter szerint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke tévedett, amikor a fenti adatokról beszélt. Gulyás úgy véli, hogyha ez lenne a helyzet, az borzalmas hatással lenne a turisztikai szektorral, "de ez nincs így".

Az ATV kérdezte Gulyást az MR- és CT vizsgálatok államosításával kapcsolatban, aki azt mondta, hogy teljesen máshogy látják ezt a kérdést, mint ahogyan a döntést bírló Magyar Orvisi Kamara. A miniszter szerint rövidülni fognak a várólisták ezzel a lépéssel, nem pedig nőni.


The Conversation

Ne hagyd ki!