Csúnyán visszaestek itthon a beruházások
Fotó: Shutterstock

Csúnyán visszaestek itthon a beruházások

A beruházások volumene 2023 utolsó negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3 százalékkal csökkent, a harmadik negyedévhez képest viszont 1,5 százalékkal nőtt, ami biztató. 2023-ban összességében azonban így is 8,5 százalékos volt a visszaesés a megelőző évhez képest, jelentette a KSH.


Az adatok jobban értelmezhetőek, ha azt is figyelmbe vesszük, hogy a legutóbbi recessziós évben, 2020-ban 1,6 százalékos volt a visszaesés. A mostaninál nagyobb mínuszt utoljára 2016-ban mért a KSH, amikor a korábbi uniós költségvetési ciklus projektjei kifutottak, az új pedig még alig indult be.

2023-ban a megelőző évhez képest:

A nemzetgazdasági beruházások volumene 8,5, ezen belül az építési beruházásoké 15%-kal csökkent, ugyanakkor a gép- és berendezésberuházásoké 1,6%-kal nőtt.

A beruházások 54%-át jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 6,4%-kal maradt el, míg a költségvetési szerveknél 13%-kal bővült a beruházási teljesítmény. Ez utóbbinak elsősorban technikai oka van.

Az év egészét tekintve öt nemzetgazdasági ág kivételével csökkentek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték 32%-át realizáló feldolgozóiparban 4,5%-kal bővült, ezzel szemben a 20%-át képviselő ingatlanügyletek ágban 18%-kal visszaesett a beruházások volumene. A nemzetgazdasági beruházások 11%-át jelentő szállítás, raktározás területén 11%-kal csökkent a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások értékének több mint hattizedét tette ki.

A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelemben kisebb lett a volumen (-14%), ugyanakkor a közigazgatásé 4,5%-kal bővült.

A hatodik legnagyobb részarányú mezőgazdaság fejlesztései 17%-kal visszaestek.


Ne hagyd ki!