Folyamatosan csökken a magyarországi boltok száma
Fotó: Shutterstock

Több ezer hazai bolt húzta le végleg a rolót

Boltok ezreivel lett kevesebb Magyarországon tavaly. Az elmúlt két évtizedben pedig több mint harmadával esett vissza a számuk, ami manapság a 100 ezret sem éri el. A folyamat mögött állhat a nagy kereskedelmi láncok térnyerése is.


Ezrével zártak be a boltok Magyarországon tavaly

Csupán 2023 második félévében 4 ezer kiskereskedelmi egység zárta be végleg Magyarországon. A Népszava megjegyzi, ezzel először csökkent a boltok száma 100 ezer alá, ami jelentős visszaesés a két évtizeddel korábbi, 157 ezer üzlethez képest.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke elsősorban a kiskereskedelem koncentrációjával, azon belül leginkább a nagy kereskedelmi láncok hálózatfejlesztésével magyarázza a tendenciát. Emellett a fizikai üzletek visszaszorulásához hozzájárulhatott például az online kiskereskedelem térnyerése, a munkaerőhiány, a növekvő bérek, az energiaárak emelkedése, az elavult kisbolthálózat, a növekvő bérleti díjak, valamint a kereslet csökkenése is.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke hozzátette, kisboltok alig találhatók a nagyobb városokban manapság, hiszen jellemzően nem tudják felvenni a versenyt a nagy kereskedelmi láncokkal. Az ilyen boltok a kisebb településekre szorulnak, ahol főként idősebbek élnek, akiknek nehezebben megoldható a városokba való utazás vásárlás céljából. Emellett a kis üzletek helyzetét rontja a nagykereskedelmi kiszolgálás romlása is. Ez gyakran kényszeríti őket arra, hogy a nagyobb láncok üzleteiben vásárolják a kínálatukat, ami nagyon nem szerencsés.

Megnyitott az első hazai Primark, a fogadtatáson múlik a folytatás

Egyébként kedden megnyitotta első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház Budapesten. A teljes beruházásra 8 millió eurót (mintegy 3 milliárd forintot) fordítottak - közölte Maciej Podwojski, a Primark kelet-közép-európai vezetője.

A 3100 négyzetméteres üzlet az Arena Mall bevásárlóközpontban nyitott. A piacra lépéssel 180 új munkahelyet teremtenek. Az 1969-ben Írországban indult Primarknak már több mint 440 üzlete van a világ 17 országában, és mintegy 80 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Terveik szerint 2026 végére 530-ra nő majd boltjaik száma.

A vállalat a régió öt országában, Szlovéniában, Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Szlovákiában összesen 12 üzletet működtet, a 13. a budapesti bolt. A női, férfi és gyermekruhák, cipők mellett egyebek között szépségápolási termékeket, kiegészítőket és lakberendezési cikkeket is forgalmaznak - mondta Maciej Podwojski.

Hozzátette, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági szempontokra, 2030-ra például már csak újrahasznosítható, illetve újrahasznosított anyagokból készült termékeket árulnak majd, és ugyancsak 2030-ra felére csökkentik az üzletlánc szén-dioxid-kibocsátását.

Kérdésre válaszolva a vállalat további magyarországi terveiről Maciej Podwojski úgy fogalmazott: egyelőre az első üzletükre, annak fogadtatására koncentrálnak, de úgy gondolja, hogy Magyarország "elbírna" még egy üzletet.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a Primark 2023-ban 9 milliárd font árbevételt ért el az előző évi 7,7 milliárd font után, működési eredménye 735 millió font volt tavaly, míg 2022-ben 756 millió font.

Ne hagyd ki!