Gyengült a forint
Fotó: Shutterstock

Reggel is nyögi a forint a keddi kamatdöntést

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az euró reggel fél nyolckor 391,30 forintra erősödött a kedd kora esti 390,90 forintról. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását - mondta Virág Barnabás a döntést követő online háttérbeszélgetésen. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke az év közepére reálisnak nevezte a 6-7 százalék közötti kamatszintet.


Hangsúlyozta ugyanakkor, ebben a közegben tilos hátradőlni, az árstabilitás fenntartható eléréséhez továbbra is fegyelmezett és stabilitásorientált monetáris politikára van szükség. A következő hónapokban is adatvezérelten döntenek az alapkamat további csökkentéséről és optimális üteméről.

A svájci frank árfolyama 409,72 forintról 410,59 forintra, a dolláré pedig 360,21 forintról 361,41 forintra emelkedett szerda reggelre. Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,0851 dollárról 1,0826 dollárra gyengült.


Ne hagyd ki!