A pénzügyminisztert is meglepte, honnan kapott elismerést a magyar kormány

Nem várt helyről érkezett megerősítés: az IMF jelentősen javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését. Májusban még 4,3 százalékos növekedést vártak, ma kiadott jelentésükben már 6,2 százalékos bővülést jeleznek előre a magyar gazdaságban az idei évre- írja közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Vettük a fáradságot, beleolvastunk a jelentésbe.


Varga Mihály bejegyzése szerint a jelentésben kiemelik, hogy a kormány gyorsan és határozottan reagált a válságra. Elismerően írnak a gazdaságvédelmi intézkedésekről, a támogató költségvetési politikáról, a munkahelyek megvédéséről és a beruházások ösztönzéséről.

A tárcavezető a rövid bejegyzésben arról nem tesz említést (ekkora terjedelemnél ez nem is várható el), hogy az IMF néhány ajánlást is megfogalmaz a friss jelentésben, például arra inti a magyar kormányt, hogy a szektorokon belüli munkaerő-átcsoportosítás támogatására erősítse meg a szociális hálót, beleértve a munkanélküliek ellátását, az élethosszig tartó képzési programokat, valamint az egészségügyi rendszert, mert az ezekre a területekre az EU átlagánál kevesebbet költ. (Az IMF friss jelentését ITT eléritek angolul, nem túl hosszú és nincs is túlbonyolítva).

Mennyi lesz a vége? 

A pénzügyminiszter azt is felidézte, hogy az elmúlt időszakban az Európai Bizottság és a Takarékbank is növelte a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését, utóbbi már 7,7 százalékos növekedést vár, júniusban 5 helyet léptünk előre a versenyképességi rangsorban, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint a nálunk működő német vállalatok 88 százaléka ismét Magyarországot választaná beruházásához.

Varga Mihály bejegyzése


The Conversation

Ne hagyd ki!