Igaz, számos kihívás előtt áll az ország
Fotó: Shutterstock

Itt a jóslat: ez lehet a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Nagyon gyorsan növekedhet az indiai gazdaság a következő években a Világbank legfrissebb előrejelzése szerint. Azonban számos gazdasági kihívással is szembe kell néznie az ázsiai országnak.


Óriási fejlődés kapujában állhat India

A világgazdaság 2024-ben 2,6 százalékkal, 2025-ben pedig 2,7 százalékkal bővülhet a Világbank friss jelentése szerint.

Az országok közül pedig kiemelkedhet India a gazdaságbővülés tekintetében. Az előrejelzések szerint idén 6,6 százalékos, jövőre pedig 6,7 százalékos növekedést mutathat fel.

A kiemelkedő bővülés elsősorban a nyugati cégek az országba telepített gyártási kapacitásainak tudhatók be. Ráadásul a betelepülési folyamatot a Modi-kormány adókedvezményekkel támogatja.

Emellett India geopolitikai előnyöket is élvez. Ilyen például az orosz–ukrán háború következményének tulajdonítható olcsó energiaimport.

Ugyanakkor a Vg megjegyzi, az ország gazdasági előretörését olyan tényezők nehezítik, mint a magas importvámok, a bizonytalan szabályozási környezet, a jelentős bürokrácia, valamint az infrastrukturális hiányosságok.

Budapesten lehet az egyik lejobb európai helyszíne egy induló vállalkozásnak

Egyébként Párizs, Madrid és Barcelona lehetnek a legjobb európai indulóhelyszínei az új vállalkozásoknak a brit Knowledge Academy jelentése szerint. Franciaország fővárosát ezen a területen a maximálisan szerezhető 10 pontból 8,87-re értékelték.

A szervezet olyan szempontok alapján állította fel egy 28-as listát a városokról, mint a szabad irodák száma, a bérleti díjak, a legjobb egyetemek közelsége, valamint az internetsebesség. Azonban nem vették figyelemben például a helyi adózást, a szabályozási hátteret vagy a bürokráciát – írja az EuroNews. De mutatjuk a lista első helyezettjeit:

 1. Párizs – 8,87 pont
 2. Madrid – 8,84 pont
 3. Barcelona – 8,82 pont
 4. London – 8,27 pont
 5. Lyon – 8,23 pont
 6. Dublin – 8,1 pont
 7. Berlin – 8,07 pont
 8. Varsó – 7,92 pont
 9. Amszterdam – 7,9 pont
 10. Milánó – 7,9 pont
 11. Stockholm – 7,87 pont
 12. Budapest – 7,84 pont
 13. Bukarest – 7,79 pont
 14. Manchester – 7,75 pont

Ne hagyd ki!