Így reagált a kormány az inflációs adatra
Fotó: Shutterstock

Továbbra is alacsony: így reagált a kormány az inflációs adatra

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 májusában éves alapon 4 százalékot ért el az infláció mértéke, azaz a korábbi hónapokhoz hasonlóan, továbbra is alacsony szintet ér el. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közleményében így reagált a friss adatokra.


A májusi adatok közül figyelemre méltó, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 22 százalékkal, a liszté 19,6 százalékkal, a tejtermékeké 11,6 százalékkal, a száraztésztáé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartási energia 2,4 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 4,7 százalékkal, míg az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb. Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára

- olvasható a közleményben.

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, hogy a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően, úgy mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő, az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt. Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében. Megjegyezte, a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára a KSH adatai szerint.

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel hazánk gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnyhöz tartozik. Ehhez az alacsony infláció (arról, hogy az elmúlt hónapokban hogyan alakult a mértéke, ITT írtunk), valamint az ehhez köthető kereslet-élénkülés is hozzájárult. Így a háború okozta infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány idén 2,5 százalékos növekedést elérve újraindítja a gazdaságot, jövőre pedig tovább, 4,1 százalékra emeli a növekedés ütemét.


Ne hagyd ki!