A napelemes elszámoláról is döntött a kormány
Fotó: Shutterstock

Kormányinfó: egyszámjegyű infláció, ukrán gabona, napelem

A kormány vállalta, hogy idén egyszámjegyűre csökkenti az inflációt, ez minden nehézség ellenére továbbra is reális - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.


Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: lehet, hogy novemberben, de decemberre a mostani előrejelzések is azt mutatják, hogy a kormány biztosan tudja inflációs vállalását teljesíteni. Vannak azonban aggasztó jelek is, amelyek döntően azzal függnek össze, hogy az üzemanyagár magasabb, mint korábban volt. Ennek elsődleges oka, hogy ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül az üzemanyagot, és ez a tranzitdíj-emelés minden ajánlásnak ellentmond, "miközben Ukrajnával számtalan területen vagyunk támogatók". A tárcavezető megjegyezte: csak az üzemanyagárban az elmúlt egy hónapban bekövetkezett változás fél százalékkal növelte meg eddig az inflációt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szeptember 15-ével lejár az az időszak, amíg az Európai Bizottság elrendelte az ukrán gabona behozatali tilalmát az öt szomszédos országban. Ha a bizottság ezt nem hosszabbítja meg, "akkor kénytelenek leszünk nemzeti hatáskörben ilyen intézkedéseket bevezetni" Arra kérjük innen is az Európai Bizottságot, hogy lássa be ennek a döntésnek a racionalitását, hosszabbítsa meg a jelenleg fennálló behozatali tilalmat". Jobb lenne, ha valóban olyan megoldást találnának, amely megfelel az eredeti célnak, hiszen az az volt, hogy az ukrán gabonának nem az európai agrárpiacokat kell szétvernie, hanem elsősorban az éhező afrikai országokban kellene segítséget nyújtania. Ráadásul komoly vita van arról, hogy megfelel-e egyáltalán az európai minőségi kritériumoknak az ukrán gabona.


A napelemekkel kapcsolatban a Fidesz-frakció felszólítására a kormány a korábbi döntését újraértékelte és kormány úgy döntött, hogy azoknál, akik szeptember 7-ét követően adták be az igényüket a napelem létesítésére, a brüsszeli szabályokat kell érvényesíteni, de mindazoknál, akik ezt korábban megtették, tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend megmarad. Ez azt jelenti, hogy aki egy ilyen beruházásba úgy fogott bele, hogy az 6-8 év alatt megtérül, annak ezt garantálják.


Ne hagyd ki!