Durvának látod az inflációt? Volt ennél rosszabb
Fotó: Shutterstock

Régi szép idők? Így alakult a magyar infláció 1992 óta

Az ember hajlamos arra, hogy visszatekintve kissé megszépítse a múltat. Mielőtt mi is ebbe a csapdába esnénk, megtekintésre ajánlunk egy grafikont, amelyből kiderül, hogy 1995-ben ugyan 27 évvel fiatalabbak voltunk, de a január és november közötti időszakban mért infláció 28 százalék fölött állt.


Az infláció most nagyon magas, és félő, hogy még nem értük el a csúcsát. 22,5 százalékos éves pénzromlást mért idén novemberben a Központi Statisztikai Hivatal. A háztartási energia 65,9, az élelmiszerek 43,8 százalékkal drágultak egy év alatt. Ez 1996 második negyedéve óta a legmagasabb mutató

A kiugróan magas adatban a most eltörölt benzinársapka hatása értelemszerűen még nincs benne, így az üzemanyagoknál 3,3 százalékos árcsökkenést mért a KSH. Ennek az a magyarázata, hogy tavaly novemberben havi átlagban 500 forint körül volt a benzin és a gázolaj ára is, csak a hónap közepétől vezették be a kutakon a rögzített árat.

Most tekintsük el a mélyebb gazdasági elemzésektől, de ne hagyjuk, hogy az emlékezetünk megcsaljon minket. Volt ennél rosszabb is az inflációs helyzet Magyarországon, és ehhez nem kell visszamenni a millpengős korszakba. Mutatjuk.

Infl\u00e1ci\u00f3 grafikon

Forrás: MTI


Ne hagyd ki!