Mentőöv egy deszkafalra felakasztva
Fotó: unsplash

Így mentenék a bajba került fővárosi vállalkozókat!

A járványügyi előírásokat betartó budapesti vállalkozások nem várhatnak tovább, ha nem lesz támogatás végleg bezárhatnak.


Helyzetjelentés

A kormány eddigi intézkedései, a bérek egy összegben történő kifizetése rendkívül hasznosak és jó irányba mutatnak, a főváros és a kerületek is tettek gesztusokat a vállalkozások felé, ugyanakkor a járvány második hullámának terheit a tavaly tavaszi első országos korlátozások által már »kivéreztetett«, tartalékait felélt kisvállalkozói szektor nem képes tovább önerejéből finanszírozni" figyelmeztetett Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A BKIK egy javaslatcsomagot készített a bajban lévő mikro-, kis- és középvállalkozói szektor megmentése céljából. Ennek főbb pontjai:

​Fővárosi és kerületi önkormányzati intézkedések

 1. Mivel nagyon nagy eltérések vannak az egyes kerületek válságkezelő lépései között javasolják a kerületi gyakorlatok harmonizálását, egymás intézkedéseinek és jó gyakorlatainak az átvételét.
 2. Minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltett vendéglátóhely teljes bérleti díját 2020. november 1-től a korlátozások végéig visszamenőleg elengedni.
 3. Minden kerületi engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek számára, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.
 4. Hozzák létre a Budapesti Válságkezelő Alapot 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból. Ebbe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.
 5. A válság által sújtott saját tulajdonú helyiségben szolgáltató kisvállalkozások számára az építményadó befizetésének határidejét bárminemű szankció nélkül az év végére kitolni.
 6. A budapesti önkormányzatokat a fenti javaslatok végrehajtása esetén terhelő és a kisvállalkozói iparűzési adókedvezmény nyújtásából eredő kiesések esetleges kompenzálására mihamarabb kezdődjenek egyeztetések a kormánnyal.

​Kormányzati intézkedések

 1. A bértámogatások kiterjesztése a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozások részére (pl.: idegenvezetők, személyszállítók stb.)
 2. A bértámogatások kifizetése során a köztartozások miatti NAV visszatartási jog felfüggesztése.
 3. A NAV végrehajtások felfüggesztése
 4. A jelentős bevétel kieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adójának 50%-ának elengedése.
 5. Egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási" azonnali hitelprogram kidolgozása, mint fedezet nélküli kis összegű gyorshitelek, könnyített fedezettel magasabb összegű gyorshitelek.

Az ingatlanhasznosítók számára javasolt intézkedések

 1. Az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérleti díj engedményt a válság sújtotta bérlőknek.
 2. A kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlanbérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.


Ne hagyd ki!