A járványügyi előírásokat betartó budapesti vállalkozások nem várhatnak tovább, ha nem lesz támogatás végleg bezárhatnak.


Helyzetjelentés

A kormány eddigi intézkedései, a bérek egy összegben történő kifizetése rendkívül hasznosak és jó irányba mutatnak, a főváros és a kerületek is tettek gesztusokat a vállalkozások felé, ugyanakkor a járvány második hullámának terheit a tavaly tavaszi első országos korlátozások által már »kivéreztetett«, tartalékait felélt kisvállalkozói szektor nem képes tovább önerejéből finanszírozni" figyelmeztetett Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A BKIK egy javaslatcsomagot készített a bajban lévő mikro-, kis- és középvállalkozói szektor megmentése céljából. Ennek főbb pontjai:

​Fővárosi és kerületi önkormányzati intézkedések

 1. Mivel nagyon nagy eltérések vannak az egyes kerületek válságkezelő lépései között javasolják a kerületi gyakorlatok harmonizálását, egymás intézkedéseinek és jó gyakorlatainak az átvételét.
 2. Minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltett vendéglátóhely teljes bérleti díját 2020. november 1-től a korlátozások végéig visszamenőleg elengedni.
 3. Minden kerületi engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek számára, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.
 4. Hozzák létre a Budapesti Válságkezelő Alapot 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból. Ebbe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.
 5. A válság által sújtott saját tulajdonú helyiségben szolgáltató kisvállalkozások számára az építményadó befizetésének határidejét bárminemű szankció nélkül az év végére kitolni.
 6. A budapesti önkormányzatokat a fenti javaslatok végrehajtása esetén terhelő és a kisvállalkozói iparűzési adókedvezmény nyújtásából eredő kiesések esetleges kompenzálására mihamarabb kezdődjenek egyeztetések a kormánnyal.

​Kormányzati intézkedések

 1. A bértámogatások kiterjesztése a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozások részére (pl.: idegenvezetők, személyszállítók stb.)
 2. A bértámogatások kifizetése során a köztartozások miatti NAV visszatartási jog felfüggesztése.
 3. A NAV végrehajtások felfüggesztése
 4. A jelentős bevétel kieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adójának 50%-ának elengedése.
 5. Egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási" azonnali hitelprogram kidolgozása, mint fedezet nélküli kis összegű gyorshitelek, könnyített fedezettel magasabb összegű gyorshitelek.

Az ingatlanhasznosítók számára javasolt intézkedések

 1. Az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérleti díj engedményt a válság sújtotta bérlőknek.
 2. A kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlanbérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!