Jelentős kiadáscsökkentési csomag a kormánytól
Fotó: 123RF

755 milliárdos költségátütemezési csomag a kormánytól, kijöttek a részletek

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi.


Az indoklás

A magyar gazdaság növekedése továbbra is az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és az előrejelzések szerint a következő években is magas, 4-5 százalék körüli bővülés várható. A sikeres újraindításnak köszönhetően a magyar költségvetési politika a tervezettnél hamarabb térhet vissza az egyensúlyi pályára - közölte a Pénzügyminisztérium.

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni.

A PM emlékeztet: a kormány ezért már december elején úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel idén 350 milliárd forinttal növeli pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett. A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány: a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését.

Mi van a csomagban?

A kormány a központi költségvetés 2022. évi előirányzatait összességében 605,405 milliárd forinttal csökkenti, ennek január 5-ig kell megvalósulnia. Másrészt Varga Mihály pénzügyminiszternek 2022. január 31-ig kell javaslatot tennie további 150 milliárd forintos beruházási döntés csökkentésre.

A Portfolió kibontotta a csomagot, ebből mutatjuk a legnagyobb tételeket.

  • A legnagyobb tételt, 400 milliárd forintot a kormány a Beruházási Alapban fogna meg (ez a Gazdaságújraindítási Alap része). Ez az az 550 milliárd forintos tételcsoport, amit a 2022-es eredeti költségvetésben sem bontott ki részleteiben a kormány, így azt sem tudjuk, hogy így pontosan milyen beruházások maradnak el a most eldöntött zárolás nyomán, írja a Portfolio.hu.
  • Szintén a Gazdaságújraindítási Alapból vág vissza 40 milliárd forintot, ennyivel lesz kevesebb az eredetileg 270 milliárd forintosra tervezett jövő évi Paks II. Zrt. tőkeemelése.
  • A 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintos működési kiadást teljesen elveszi most a kormány.
  • A Beruházás ösztönzési célelőirányzat 20 milliárd forinttal lesz kisebb, mint az eredeti 80 milliárd forint.
  • A Turisztikai fejlesztési célelőirányzat 20 milliárd forinttal csökken a döntés nyomán, amivel az eredeti 40 milliárdos előirányzat lefeleződik.
  • Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó HUMDA Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos beruházási kiadásokat 15,75 milliárd forinttal csökkenti.
  • 15 milliárd forinttal tervez a kormány kevesebbet költeni az Adósságszolgálattal kapcsolatos jutalékok és egyéb költségek jogcímének dologi kiadás során.
  • 13,2 milliárd forinttal vágja vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ami vizsgálataink szerint azt jelenti, hogy - ha csak átmenetileg is, de - a teljes jövő évi EBP keretösszeget elvette most a kormány.
  • A Nagyvállalati beruházási támogatásokat 10 milliárd forinttal vágja vissza a kormány. Eredetileg erre a célra 25 milliárd forintot szánt volna a kormány.
  • 10 milliárd forinttal kevesebb jut az MNV-nek ingatlanokkal és ingóságokkal kapcsolatos kiadásokra.

További részletek ITT.


Ne hagyd ki!