A gazdaság még annál is dinamikusabban bővült, mint amire a szakértők számítottak
Photo by Markus Spiske on Unsplash

17,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, volt hova fejlődni

A friss negyedéves adat szerint a magyar GDP 17,9%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-válság első sokkja óriási leállásokat eredményezett a hazai gazdaságban.Enyhén pozitív meglepetés

Az erőteljes GDP-növekedés várható volt, hiszen a második negyedévben már jóval kevesebb járványügyi korlátozás fékezte a magyar gazdaságot, így olyan területek is aktivizálódhattak, amelyek korábban szinte tetszhalott állapotban voltak. Elsősorban a szolgáltató szektor fontos ágazatai (vendéglátás, turizmus) produkálhattak jóval nagyobb hozzáadott értéket, írta a Portfólió. Összességében a mai GDP-jelentés az optimista várakozásokhoz képest enyhén pozitív meglepetést okozott.

Volt hova fejlődni

Másrészt tavaly a gazdaság padlót fogott. A második negyedévben csaknem 15%-ot zuhant a teljesítmény, azóta a sokkból való gyors helyreállás folyamata zajlik, így teljesen természetes, hogy az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest óriási bővülést jelentett a KSH. Ugyanakkor az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 2,7%-kal múlta felül az első negyedéveset, azt jelezi, hogy a gazdaság helyreállási folyamata rendületlenül kitart. Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI tudósításában azt mondta, hogy a 17,9 százalék a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít. A növekedést az alacsony bázis is segítette, a sikeres újraindítást jelzi azonban, hogy negyedévről negyedévre is erősödni tudott a magyar GDP, az év első három hónapjához képest 2,7 százalékos volt a növekedés a második negyedévben, mondta.

The Conversation

Ne hagyd ki!