Kamatdöntő ülést tartott a monetáris tanács
Fotó: Shutterstock

Kamatdöntő ülést tartott a monetáris tanács, itt az eredmény

A monetáris tanács 100 bázisponttal alacsonyabb kamat alkalmazását tartja indokoltnak az egynapos betéti gyorstendereken és devizacsere-tendereken - áll a monetáris tanács keddi kamatdöntésének indoklásában.


A jegybank a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot az előző három hónaphoz hasonlóan 100 bázisponttal csökkentette, a júliusi 15,0 százalékról 14,0 százalékra augusztus 30-i hatállyal. Azt is megjegyezték, a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank a korábbi ütemben folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak összezárását az alapkamattal.

Keddi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén.

Jelezték: az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. A monetáris tanács megítélése szerint az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

A kamatfolyosó felső széle szerdától 17,5 százalékról 100 bázisponttal, 16,5 százalékra csökken, a kamatfolyosó alsó széle nem változik, 12,5 százalék marad.

Megjegyezték, hogy a világgazdaság lassulása, az energia- és a nyersanyagárak korrekciója, illetve a nemzetközi szállítási költségek csökkenése az inflációs ráták további süllyedését vetíti előre. Magyarországon júliusban gyorsult az infláció csökkenése, éves szinten 17,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 20,1 százalék után, ami elsősorban a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek lassuló árdinamikájához volt köthető. A maginfláció lassulása a termékek és a szolgáltatások széles körében jelentkezett, a mutató 3,3 százalékponttal 17,5 százalékra esett júliusban.


A monetáris tanács előrejelzése szerint a következő hónapokban folytatódik az infláció és maginfláció gyors ütemű csökkenése és egyre markánsabban jelentkezik a szigorú monetáris politika, a csökkenő globális nyersanyagárak, a mérséklődő hazai fogyasztás és a kormányzat piaci versenyt erősítő lépéseinek árleszorító hatása. A jegybank várakozása szerint az infláció az ősz folyamán már egyszámjegyű tartományba mérséklődik, és várhatóan 2025 elején tér vissza a jegybanki toleranciasávba.


Ne hagyd ki!