Ember hátulról az alagút végén
Fotó: unsplash

Bizakodó pénzügyi vezetők

Régiónkban a vállalatok kasszakulcsainak őrzői nem számítanak könnyű évre 2021-ben. Biztató, hogy a magyar pénzügyi vezetők legalább optimisták.


​Szerény gazdasági bővülés

A régiós pénzügyi vezetők 60 százaléka gondolja azt, hogy országában a GDP növekedése 2021-ben nem lesz nagyobb 1,5 százaléknál, miközben Magyarországon mindössze 53 százalék véli ezt – derül ki a Deloitte könyvvizsgáló és adótanácsadó legújabb felméréséből. Magyarországon a megkérdezett vezetők 17 százaléka 1,6 és 2,5 százalék közötti gazdasági növekedésre számít, 30 százalék szerint pedig ennél is magasabb lehet a GDP-adat.

​Nőhet a munkanélküliség

A régióban tavalyhoz képest 32 százalékponttal több pénzügyi vezető, a megkérdezettek 68 százaléka számít a munkanélküliségi ráta növekedésére. Magyarországon e területen is valamivel jobbak a várakozások, itt a pénzügyi szakértők 63 százaléka számít a munkanélküliség emelkedésére. Régiós szinten mérséklődnek a képzett munkaerő hiányával kapcsolatos aggodalmak: 16 százalékponttal 33 százalékra esett vissza azok aránya, akik tartanak a munkaerőhiánytól.

​Csökkenhet a kereslet

Az egyik legnagyobb kihívás 2021-ben a régióbeli pénzügyi vezetők számára a felmérés szerint a külföldi és a hazai kereslet csökkenése, a megkérdezettek 40 százaléka számít az export iránti igény visszaesésére, 52 százalék pedig úgy gondolja, hogy a határokon belül szűkül a piac. A felmérésben részt vevők válaszai szerint a következő évben a felvásárláson keresztüli költségcsökkentésre és terjeszkedésre fognak fókuszálni a vállalatok. A pénzügyi vezetők bizalmi indexe jelenleg 10 százalékon áll a tavalyi 9 százalékhoz képest, ami még mindig távol van a járvány előtti eredménytől.

Ne hagyd ki!