A miniszterelnök bejelentette a magyar családok védelmét szolgáló intézkedécsomag főbb elemeit
Fotó: MTI

Orbán: a rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk

Két alapot hoz létre a kormány, az egyiket a rezsicsökkentés megvédésre, a másikat a honvédelem megerősítésére, jelentette be a közösségi oldalán a miniszterelnök. Cikkünk frissül.


Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a kormány éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdet. Az első, a magyar családok megvédését szolgáló gazdasági intézkedések bejelentését mára, a kormányülés után ígérte. Ez most megtörtént. A rezsicsökkentési és a honvédelmi alapot úgy töltik fel, hogy meghatározott időre szólóan, két éven át elvonják az extraprofitot termelő nagy cégek nyereségének egy részét.


Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankcióspolitika drasztikus áremelkedésekhez vezet

- mondta Orbán Viktor. A rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárják, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

A kormány ezért arra kötelezi a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy az extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. A részleteket holnap, a Kormányinfón ismertetik.

Ne hagyd ki!