Fájhat a fejünk, de továbbra sem lesz szabad az átjárás az egészségügyben
Fotó: Shutterstock

Nem lesz TAJ-kártya forradalom a magyar egészségügyben

A magánegészségügyben is elfogadhatóvá tette volna a társadalombiztosítási (tb) kártyát a PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete. Az új kormányban az egészségügyért felelős belügyminisztérium lesöpörte az ötletet.


Az egyesület nemrégiben öt pontban összegezte javaslatait, ezek a következők voltak.

  1. Az egyesület javaslatainak az első pontja az, hogy a társadalombiztosító ugyanazt az összeget térítse meg a magánszolgáltatónak, amit az államinak. A drágábban kínált többletszolgáltatásoknak pedig csak a többletköltsége háruljon a páciensre. Azokban az esetekben pedig, amikor a tb-kártya nem elfogadható, a co-payment rendszerben helyettesítő megoldásokat tennének elérhetővé, például a vállalati finanszírozást vagy kiegészítő az egészségbiztosítást.
  2. Kiemelt figyelmet fordítanának a prevencióra is. A magánszektor jelenleg több tízezer szűrővizsgálatot végez évente, a munkát összehangolnák az állami szűrőprogramokkal.
  3. Csökkentenék a várakozási időt az egészségügyi szolgáltatásokra úgy, hogy egyes területeken a magánegészségügy „tehermentesítené” a közellátást. A szakember véleménye az, hogy az orvos-beteg találkozóknál növelni kell a hasznos időt, hiszen több mint háromnegyedük az adminisztrációra megy el.
  4. Azt is javasolja az egyesület, hogy bizonyos esetben engedélyezzék az átjárást a magán- és a közellátás között, amit a szakemberhiány is indokol. A közös finanszírozással együtt stabilizálódhat az ellátás, különösen a kisebb településeken.
  5. Ötödik pont szerint szakmai minősítési rendszert kellene bevezetni az egészségügyben. Annak részleteihez azonban konzultációra lenne a szükség az állam, a szakmai szervezetek, valamint a betegek képviselői között.

Válaszolt a Belügyminisztérium

A betegeket TB finanszírozásában az állami egészségügyi ellátó rendszer látja el, ami egyértelmű és tiszta viszonyokat teremt

– írta a hvg.hu megkeresésére küldött válaszában a Belügyminisztérium – „épp ezért amennyiben egy szolgáltató közfinanszírozott és magánfinanszírozott ellátást is nyújt, akkor szigorú előírás, hogy a két típusú szolgáltatásnak térben és időben el kell különülnie egymástól. Mindazok akik a magánintézmények szolgáltatásait kívánják igénybe venni, azt külön anyagi ráfordítással tehetik meg”.

A belügy válaszában azt írta, hogy a betegek ellátásához hozzátartozik a rehabilitáció, valamint a szövődmények követése és kezelése is, „így a folyamatból részelemek nem ragadhatók ki, mert ezzel teljes mértékben átláthatatlan viszonyok alakulnának ki”. Vagyis: a magánegészségügyben továbbra sem fogadják el a TAJ-kártyát, mert kavarodást okozna.

Ne hagyd ki!