Tavaly 142 ezer forint volt az átlagnyugdíj, de az államkincstár adatai szerint nagy a szórás.


Majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek nyugdíja nem éri el a havi 50 ezer forintot. A Magyar Államkincstár februári adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg.

Az adatok szerint 36 ezren kapnak 350 000 forintnál magasabb ellátást, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot is - míg tavaly mindössze 32-en voltak jogosultak erre

-derül ki az ATV összeállításából.

Kicsik és nagyok

Az alacsony ellátásra jogosultak jelentős része, mintegy kétharmada, külföldről is kap ellátást. A nagyon magas nyugdíjak úgy alakulhatnak ki, ha valakinek nagyon hosszú a szolgálati ideje, akár több mint 50 év, és végig magas volt a bejelentett keresete.

Ez 2013 január 1. óta teljes mértékben nyugdíjjogosultságot generál, tehát aki sokat keres, évi 8-10 millió forintnál többet keres, annak már ez a teljes összege beszámít a nyugdíjjogosultság szerzésébe, míg 2012 december 31-ig volt egy járulékfizetési felső plafon, ami megfogta ezeket a nagyon magas nyugdíjvárományokat

- mondta a riportban Farkas András nyugdíjszakértő.

Igazságos ez így?

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége az év elején közzétett egy kérdőívet, amelyben négy, nyugdíjakkal kapcsolatos felvetésről, esetleges változtatásról kérdezték a kitöltőket. Ezek között volt a legkisebb öregségi nyugdíj összegének felemelése legalább 50 ezer forintra, a differenciált nyugdíjemelésre való áttérés, az alapnyugdíj bevezetése, és az, hogy mindenki egy összegű nyugdíjemelést kapjon évente. A szövetség mintegy 12 ezer választ kapott, és mind a négy elképzelés mellett szinte ugyanannyian tették le voksukat.

Ez alapvetően azt mutatja, hogy egyrészt sokan egyetértenek azzal a megállapítással, hogy ez a nyugdíjrendszer így nem jó, így nem szolgálja a nyugdíjasok érdekeit, viszont a megoldási javaslatban a társadalomban nagy a megosztottság

- mondta Némethné Jankovics Györgyi, a szövetség elnöke, hozzátéve, nem az a bűnös, akinek magas nyugdíja van, hanem a jogszabály.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!