Változtatna a nyugdíjrendszeren a jegybank elnöke
Fotó: Shutterstock

Matolcsy belenyúlna a nyugdíjrendszerbe

A jegybank elnöke a parlamentben, egy képviselői kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy orvosolni kell a nyugdíjrendszer igazságtalanságait. Matolcsy György konkrét példákat is felhozott a tennivalókról.


Nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a három gyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ezt orvosolni kell, nagyon sok technikai lehetőség van az orvoslásra

- idézi az atv.hu Matolcsy György válaszát Novák Előd kérdésére.

A Mi Hazánk politikusa a kérdésében felidézte: az MNB is megállapította, hogy szegénységi kockázatot jelent nagycsaládosnak lenni, három gyermek felnevelése 86 millió forintot tesz ki átlagosan, miközben az egyébként “bőkezű hazai családtámogatások mellett is”, csak 54 millió forint az állami támogatás az esetükben. A képviselő azt firtatta, mit lehet tenni az ellen, hogy a három gyereket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb nyugdíjalappal indulnak, a két gyerekes nők pedig 15 százalékkal kevesebbel, mint a gyermektelen kortársaik.

Matolcsy György erre azt válaszolta: a jegybank három dokumentummal próbálta/próbálja Magyarország fenntartható feltárkózását segíteni. Az MNB elnöke emlékeztetett, hogy ehhez lényeges, nélkülözhetetlen az egészséges demográfia, minden sikeres gazdasági felzárkózás ezen alapszik. 2010-ben megindult a fordulat - a termékenységi ráta 1,23 százalékról felment 1,59 százalékra, “ez az út majdnem fele” -, de 2016 óta a dinamikánk csökken.

Matolcsy kifejtette: nem elégedhetünk meg azzal, hogy tavaly is csak 88 ezer gyermek született meg. Egy új demoráfia 2.0 kormányzati programra van szükség, mert bővülő népesség nélkül nem lesz gazdasági siker sem.


Ne hagyd ki!