Kevesebb nyugdíjat kapnak azok a nők, akik több gyermeket felnevelte, mint a gyermektelenek
Fotó: Shutterstock

Matolcsyék így alakítanák át a nyugdíjrendszert

Egyebek mellett emelné a nyugdíjkorhatárt, átalakítaná a Nők 40 programot, felülvizsgálná a nyugdíjszámítás módját és ösztönözné a nyugdíjcélú megtakarításokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új javaslatcsomagja.


A nyugdíjrendszerbe is belenyúlna a jegybank

Fenntartható egyensúly és felzárkózás néven adott ki vitairatot a jegybank csütörtökön. Az egyensúlyjavító és versenyképességet fejlesztő javaslatcsomag több ponton érinti a hazai nyugdíjrendszert – írja a Napi.hu. A dokumentumban szerepel például

  • a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalás után járó a nyugdíjbónusz emelése,
  • a nyugdíjkorhatár várható élettartamhoz kapcsolása,
  • a nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálata,
  • a családi adókedvezmény figyelembevétele a nyugdíj kiszámításánál,
  • fix összegű havi nyugdíj-kiegészítés a gyermekek száma alapján,
  • a gyermekek járulékfizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíj-kiegészítés,
  • illetve a Nők 40 program demográfiai feltételekhez kapcsolása.

Jót tenne a gazdaságnak, ha tovább maradnának aktívak az idősebbek

Az országban meglehetősen alacsony azoknak a száma, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után tovább dolgoznak. Ezt a nem megfelelő ösztönzőrendszerrel magyarázzák a szakértők. A jegybank az arányuk növelése érdekében azt javasolja, hogy emelkedjen a korhatáron túli munkavállalás után járó évi 6 százalékos nyugdíjbónusz.

A dokumentum megjegyzi azt is, hogy több nemzetközi példa van arra, hogy a nyugdíjkorhatár a jövőben a várható élettartam emelkedéséhez fog kapcsolódni. Ennek előnye, hogy a népesség várható élettartam-emelkedése nem rontja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

Továbbá nagyon erősen függ az induló nyugdíj az utolsó évek béremelkedésétől. Az MNB szerint a valorizáció felülvizsgálatával az induló nyugdíj szintjét lehetne kiszámíthatóbbá tenni. Az ellátások nettó helyettesítési rátája hosszú távon elérheti a 94 százalékot, ami a korhatár betöltése utáni munkavállalás ellen ösztönözheti az idősebbeket.

Emellett érdemes lenne a lakosságok a lakossági megtakarítások nagyobb hányadát a magánegészségügyi és nyugdíj-megtakarítások felé irányítani.

Több újszülöttre lenne szükség

Akár a gyerekvállalási hajlandóságot is erősíthetné a nyugdíjszabályok átalakítása a javaslatcsomag szerint.

Ugyan a termékenységi ráta Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt évtizedben az EU-ban, még nem érte el a népesség fenntartásához szükséges 2,1-es szintet. Ehhez a tavalyi 93 ezernél 17 ezerrel több, azaz 110 ezer újszülöttre lenne szükség. Ezért a jegybank szerint át kellene gondolni a családtámogatási rendszer bővítését.

Javasolják például a gyermekvállalás elismerését a nyugdíjrendszerben, mivel jelenleg a két gyermeket felnevelt nők 15, a 3 gyermeket felnevelők pedig 20 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjat kapnak, mint a gyermektelenek.

A jegybank javaslatcsomagjáának többi eleméről ITT írtunk.

Ne hagyd ki!