Kötve hisszük, hogy a mai nyugdíjakból vígan meg lehet élni
Fotó: Shutterstock

Megmondták a nyugdíjasok, mennyiből élnének vígan

A nyugdíjasok véleményén alapuló friss statisztika is rávilágít arra, hogy az érintettekhez érkező ellátások az esetek jelentős részében nem biztosítanak megfelelő életszínvonalat és nem elegendő a tisztes megélhetéshez.


Ez a Központi Statisztikai Hivatal/frissített adataiból derült ki, a háztartások különböző megélhetési szintjeihez szükségesnek tartott jövedelemösszegeket jövedelmi kvintilisek szerint (a népesség egy főre jutó nettó évi jövedelme szerint alkotnak öt csoportot) bemutató statisztikája ugyanis kiegészült a legutóbbi, 2021-re vonatkozó adatokkal, írja az mfor.hu.

Eszerint 382 700 forintból már remekül meg lehet élni az idősebbek véleménye szerint, míg 111 200 forint csak arra elegendő, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy-egy hónapban. Ez a két szélsőértéke a jövedelmi ötödök alapján meghatározott szinteknek, ami azt jelenti, hogy ennél jóval alacsonyabb és jóval magasabb jövedelmi elvárások is szerepelnek a kimutatásban.

A statisztika szerint a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók legalább 81 300 forintos jövedelmet tartanak szükségesnek ahhoz, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy hónapban. Ugyanakkor havi 317 900 forintról már azt gondolják, hogy ezzel sikerül egy nagyon jó életszínvonalat fenntartani.

Merőben más értékekkel találkozni a skála másik végén szereplő legtehetősebbek esetén. Ők úgy vélik, havi 139 600 forintból is csak nagyon szűkösen lehet kijönni, 502 200 forint pedig már nagyon jó életszínvonalat tud biztosítani.


Tavaly a nyugdíj átlagos összege 157 800 forint volt. 430 ezren vannak azok, akik 100 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjban részesülnek.

Ne hagyd ki!