Óriási különbségek lehetnek a nyugdíjak között
Kép: Shutterstock

Húszszoros különbségek is vannak a magyar nyugdíjak között

Óriási különbségek is előfordulhatnak a ma érkező nyugdíjak között. Az ellátás januári növelése, valamint a 13. havi nyugdíj sem csökkenti a különbséget a legkisebb és legnagyobb összegű utalálok között.Ennyivel változik a nyugdíj januárban

A 13. havi nyugdíj csak februárban lesz esedékes, ma azonban érkezik az év első emelt öregségi ellátása. 5 százalékos emelésre számíthat minden nyugdíjas.

A tavalyi év első hónapjában 150 571 forint volt az átlagos nyugdíj hazánkban. Ezt az év közben előbb 0,6, majd 1,2 százalékkal emelték. Decemberre tehát 157 724 forintos átlagnyugdíjjal lehetett kalkulálni. Erre, ha rátesszük a mostani 5 százalékos emelést, az ellátás átlagos összege 165 610 forintra nő. Ebből következik, hogy egy átlagnyugdíjjal rendelkezőnek havi 7886 forintot jelent a mostani, 5 százalékos emelés – írja az mfor.hu

Ezek a végletek

A Magyar Államkincstár szerint a nyugdíjasok mintegy 60 százaléka az átlagnál kisebb ellátásban részesül. A 2 millió érintettből 1,2 millióan 150 ezernél kevesebb pénzt kapnak havonta. A korábban említett össsueghez képest tehát kevesebb nyugdíjat kap a legtöbb hazai jogosult.

Az öregségi minimumnyugdíj Magyarországon évek óta változatlanul 28 500 forint. Ennek az esetén csupán 1425 forinttal lesz magasabb az emelt összegű ellátás.

Azonban vannak olyan öregkorúak is, akikhez az átlagnyugdíj többszöröse érkezik. Mivel ők is 5 százalékos emelésben részesülnek, ezért például egy 300 ezer forintos ellátás esetében 15 ezer forinttal lesz magasabb a most érkező összeg az eddigieknél. Egy 500 ezres nyugdíj esetében pedig 25 ezer forintos pluszról beszélhetünk.

Továbbá van 4676 olyan nyugdíjas, akinek a havi ellátása meghaladja a félmillió forintot, valamint néhány tucatnyi magyarnak egymilliónál is több a havi juttatása. Egymilliós nyugdíj esetén 50 ezer forint a többlet. A legmagasabb ellátásban részesülő magyarok tehát akkora emelést kapnak, amiből másoknak egy hónapig kell megélniük.

Februárban továbbá megérkezik a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíj is. Ha a szélsőségeket nézzük, lesznek olyanok, aki 150 ezer forintot, mások azonban 3 millió forintot is kaphatnak az év első két hónapjában - írja a portál.

Így jött ki az 5 százalékos emelés

2022-re egyébként a költségvetésben csupán 3 százalékos inflációval számolt a kormány, vagyis ebben a mértékben emelkedtek volna a nyugdíjak is. Azonban a tavaly ősszel bekövetkezett hazai árrobbanások egyértelművé tették, hogy a tervezett 3 százalékos emelés az infláció mértékét sem fogja fedezi. Ezért a nyugdíjtörvényben leírtaknak megfelelően 5 százalékra módosították az idei emelés összegét.

A jegybank egyébként 4,7-5,1 százalék között várja az idei infláció mértékét, a Pénzügyminisztérium pedig 4,8 százalékos emelkedést valószínűsít.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy amennyiben a kormánynak igaza lesz a fogyasztói árindex mértékét illetően, a 0,2 százalékponttal magasabb emelés miatt idén novemberben nem lesz szükséges a nyugdíjak kompenzálására.

Ne hagyd ki!