Ennyi pluszpént kerülhet az átlagnyugdíjasok kopott pénztárcájába
Fotó:Shutterstock

Ennyi pluszpénzt kap novemberben egy hazai átlagnyugdíjas

A hazai átlagnyugdíj 150 ezer forint körül van. Erre vetítve mutatjuk, hogy mennyi plusz érkezik novemberben.


Két tétel

Kedvező hír a nyugdíjasoknak, hogy mindegyikük 80 ezer forintos prémiumot kap. Ezt fogja kiegészíteni novemberben az inflációs nyugdíjemelési korrekció, amely a KSH adatai szerint feltehetően havi 0,7 százalékos pluszt jelent.

Mindez számszerűsítve azt jelenti, hogy egy 150 ezer forintos ellátásban részesülő átlagnyugdíjas 93 ezer forint a plusz juttatást kap kézhez (vagy a számlájára) most novemberben. Az intézkedés 2,5 millió embert érint.

Ennyibe kerül

A 80 ezres prémium (a miniszterelnöki interjúban bejelentett) kiterjesztése minden nyugdíjasra összesen 200 milliárd forintos nagyságrendű tételt jelent, amelyre a költségvetési törvény szerint 53 milliárd 348 millió forintot tartalékoltak, vagyis plusz kiadásként több, mint 146 milliárd forintot kell biztosítani az egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetéséhez.

A 13. havi nyugdíj második lépcsőjének kifizetéséhez a 2022. évi költségvetésben 160 milliárd 340 millió forint céltartalék szerepel, ezért, ha nem kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat fizetnek 2022. februárban, akkor ennek a plusz kiadási igénye további 160 milliárd 340 millió forint. (Az összeg ennél magasabb lehet, ha a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 13. havi plusz juttatását nem tartalmazza ez az előirányzat.)

A 2021. novemberében várható nyugdíjprémium és a 2022. februárjában várható 13. havi nyugdíj (ha teljes havi összegében kifizetnék) így 300 milliárdos plusz tételt jelent.


Ne hagyd ki!