A megugró infláció miatt méltányossági, soron kívüli nyugdíjemelést sürget a nyuddíjasok egyesülete
Fotó: Shutterstock

Egymillió hazai kisnyugdíjasnak kérnek azonnali segítséget

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület a megugró infláció miatt kér soron kívüli kormányzati beavatkozást.


Az elmúlt harminc év óta nem tapasztalható megdöbbentően magas fogyasztói árak emelkedése, komoly csapást mér az alacsony nyugellátásban lévő idős társainkra. Ha arra is tekintettel vagyunk, hogy az átlagos 10,7 százalékos infláció elfedi azt a tényt, hogy a legkiszolgáltatottabb réteg napi fogyasztási szerkezetébe tartozó alapvető élelmiszereknél az áremelkedés a 35-40 százalék körüli sávban található, akkor még elkeserítőbb a kép, írja közleményében az egyesület.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület arra kéri a Kormányt, hogy - élve a törvény adta lehetőségével - a 120 ezer forint alatti nyugellátásban részesülő idősek számára (közel 1 millió idős honfitársunk) soron kívüli, méltányossági nyugdíjemelést hajtson végre.

A kérés előzménye, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétette a legfrissebb inflációs adatokat, amelyek sokak számára sokkolóak lehetnek. Éves összevetésben nemcsak az általános fogyasztói árindex, de a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt ráta is egyaránt kétszámjegyű tartományba emelkedett májusban, 10,7-10,7 százalékot közölt a hivatal.

A nyugdíjasok még jobban ki vannak téve a pénzromlásnak. Az ő fogyasztói kosarukban ugyanis az átlagosnál jóval magasabb az élelmiszerek aránya, ez a termékcsoport pedig előző évhez képest 20 százalékkal drágult.

Ne hagyd ki!