Kihirdették azt is, mi lesz a 13. havi nyugdíjjal
Fotó: Shutterstock

Kiderült! Ennyivel emelkedhet jövőre a nyugdíj

A Költségvetési Tanács a jövő évi büdzsé tervezetét véleményezve ismertette, hogy a javaslat mekkora nyugdíjemeléssel kalkulál 2023-ban. A testület azt is levezette, mi lesz a nyugdíjprémiummal.


Ennyivel nőhet jövőre a nyugdíj

A költségvetés 2023-ban további 5,2 százalékos nyugdíjemeléssel számol, amely a rendszeres havi ellátáson felül a 13. havi nyugdíjra is érvényes

- írja a Költségvetési Tanács (KT) a jövő évi büdzsé tervezetéről.

A KT megjegyzi, hogy számíthatnak a nyugdíjasok a 13. havi juttatásra is.
Emellett 2023-ban is fennmarad a nyugdíjprémium intézménye

- közölték.

Az adatokból az következik, hogy jövőre 5,2 százalékos inflációt vár a kormány. A központi alrendszer jelentős bevétele a szociális hozzájárulási adóból és a járulékokból származik. A Nyugdíjbiztosítási, az Egészségbiztosítási és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot ezekből együttesen 2023-ban 6636 milliárd forint illeti meg. Ez összegében (644 milliárd forinttal), 10,7 százalékkal több, mint a 2022. évi várható teljesítés – jegyzi meg a Portfolio.

Így emelik júliustól a nyugdíjat

Májusban írtunk róla, hogy a Magyar Közlönyben kihirdették a nyugdíjak júliusi kiegészítő emelését szabályozó kormányrendeletet is. A rendelet meghatározza, hogy 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 2022. július 1-jétől 3,9 százalékkal kell megemelni az ellátások összegét.

A sor meglehetősen hosszú, hiszen 3,9 százalékkal kell megemelni azt a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, átmeneti bányászjáradékot, táncművészeti életjáradékot, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, rokkantsági járadékot, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, polgármesterek közszolgálati járadékát, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói, illetve rokkantsági támogatást, a hadigondozásról szóló törvény alapján járó pénzbeli ellátást, házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést, valamint a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, amelyet megillette a 2022. január 1-jei nyugdíjemelés.

A kiegészítő nyugdíjemelés megilleti a 2021. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíjat, valamint a rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is, ha ez az ellátás újraszámítás nélkül a korábban megállapított korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás összegében kerül továbbfolyósításra, megállapításra; megállapított rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, ha az adott személy az ellátás megállapítását közvetlenül megelőzően az emelésre jogosító hasonló típusú ellátásban részesült.

A júliusi 3,9 százalékos emelésnek köszönhetően a nyugdíjasok éves szinten 156 milliárd forinttal több pénzt költhetnek el.

A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjat az emelés 167.300 forintra növeli, vagyis havi szinten 6300 forint, éves szinten 75.600 forint plusz juttatást jelent. Ebből az átlagnyugdíjban részesülő júliusban 6 x 6300 = 37.800 forintot egyösszegben kap kézhez, miközben a júliusi nyugdíja már az emelt összegben érkezik.

Ne hagyd ki!