Nyugdíjas a boltban
Fotó: Shutterstock

Kijött a rendelet, ennyivel emelik  a hazai nyugdíjakat

Novemberben már az emelt összeg érkezik a nyugdíjasokhoz, az emelés az éve elejéig visszamenőleges.


A legfontosab: 4,5 százalékkal emelik a nyugdíjakata, Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet értelmében. Az emelés januártól visszamenőlegesen jár.

Mindez megfelel annak a rendelkezésnek, hogy ha az infláció magasabb annál az értéknél, amely a nyugdíjemelés alapja, akkor az államnak visszamenőlegesen korrigálnia kell az emelést, méghozzá a január-augusztusi inflációs adat figyelembevételével.

A kormány döntött a nyugdíjprémium fizetéséről is. A nyugdíjtörvény szerint ez abban az esetben jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot - ezt az elemzők többsége biztosra veszi erre az évre. A prémium kiszámításához két számot szoroznak meg egymással, az egyik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint, a másik a kormány által a növekedéshez mérten megállapított szám, ami a rendelet szerint 0,5.


A kiegészítő novemberi nyugdíjemelés mértéke, azaz 4,5% elkeserítően alacsony, mert így a nyugdíjak értéke 2022-ben összesen a januári 5%, a júliusi 3,9% és a novemberi 4,5% alapján mindössze 13,4%-kal nő idén, ami a téli hónapokban akár 20%-ot meghaladó inflációhoz és a már jelenleg is 30% fölötti élelmiszer-inflációhoz képest megdöbbentően alacsony szám, írja a nyugdíjguru.hu.

Ráadásul semmi sem utal arra, hogy ezt a korrekciót újabb követhetné még az idén, és arra sem utal semmi, miként segítene a kormányzat a legszegényebb 350 ezer nyugdíjason. A nyugdíjemelés nagyjából 180 milliárd forint plusz jövedelemhez juttatja az érintett 2,5 millió embert.

A nyugdíjprémiumot is csak 4%-os várt GDP növekedéshez igazították, vagyis a korábban akár 5%-ot meghaladó éves gazdasági növekedéshez fűzött remények szertefoszlottak. A nyugdíjprémium maximális összege így 10 ezer forint lehet. A nyugdíjprémium nagyjából 25 milliárd forint plusz jövedelemhez juttatja az érintett 2,5 millió embert.

Ne hagyd ki!