Nyugdíjas bottal sétál
Fotó: Shutterstock

Pénzügyminisztérium: A nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden

Ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva írta azt a Pénzügyminisztérium állmtitkára, hogy a kormány nem emeli a nyugdíjkorhatárt, illetve nem változtat a Nők 40 konstrukción, amelynek értelmében a nők 40 ledolgozott év után elmehetnek nyugdíjba.Az uniós helyreállítási tervben szerepel a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reform. A 2025. március 31-ig elkészítendő csomagnak egyik sarkalatos eleme lehet a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítása, egyebek között a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével. Ezért Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett írásbeli kérdést arról, hogy mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt.


Tállai András állmtitkár röviden válaszolt:


Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden

Az ellenzéki képviselő egy másik kérdésében a Nők 40 program további sorsáról érdeklődött. Ott is azt a választ kapta, hogy a kormány nem tervez változást.

A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel követett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. Az intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást

– indokolta az államtitkár a döntést.


Ne hagyd ki!