Kötögető nyugdíjas, összegubancolta a járvány a szálakat a nyugdíjrendszerben
Fotó: Shutterstock

Így zavart be a járvány a hazai nyugdíjkasszába

A Pénzügyminisztérium összesítése szerint tavaly 4117,7 milliárd forintot fizettek ki a nyugdíjkasszából, ami 472,8 milliárd forinttal haladta meg az előző év kiadásait. A hvg.hu elemezte a számokat.


   A kiadásnövekedést

  • a 2020. év végén végrehajtott 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés 2021. évre áthúzódó hatása,
  • a 2021. év elején végrehajtott 3,0%-os nyugdíjemelés,
  • a 13. havi nyugellátások 2021. február havi kifizetése,
  • a 2021 júniusában végrehajtott 0,6%-os kiegészítő nyugdíjemelés,
  • a 2021. novemberben végrehajtott 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés,
  • az ugyancsak novemberben folyósításra került nyugdíjprémium, valamint
  • a létszámváltozás és a cserélődési hatás együttes eredményeként jelentkező ellátási átlagok növekedése okozta.

2021-ben a költségvetési törvény módosításában 3,6%-os infláció szerepelt, ám már év közben látszott, hogy az infláció ennél jóval magasabban alakul. Ezért az érintettek már év közben, a júniusi ellátásokkal egyidejűleg 0,6%-os mértékű, januárig visszamenőleges kiegészítő ellátásemelésben részesültek. A kiegészítő emelés az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedt.

2021. novemberben minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy 80 000 forint nyugdíjprémiumban részesült. A kifizetések Nyugdíjbiztosítási Alapot terhelő összege 171,3 milliárd forint volt.

A nyugdíjkassza bevételei (elsősorban a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adóból, a szochóból és a munkavállalók által fizetett társadalombiztosítási járulékból) nem fedezte volna a kiadásokat, a központi költségvetésnek ezért 671 milliárd forinttal kellett kipótolnia a bevételeket. Vagyis a nyugdíjkassza nagyon nem volt egyensúlyban.

Járványhatás

A 2020. évben az öregségi nyugdíjkorhatár 64,5 évre emelkedett – emlékeztet jelentésében a PM –, így az 1956-ban születettek csak a 2020. év második felétől váltak jogosulttá öregségi nyugellátásra, ennek következtében a korbetöltött öregségi nyugellátások létszáma 2020. első félévben közel 31 ezer fővel csökkent, majd a második félévben mintegy 6 400 fővel nőtt.

E növekedésnek a 2021. év első félév végéig folytatódnia kellett volna, ehelyett – feltehetően az idősebb korosztályt erőteljesebben érintő pandémiás helyzet miatt – ismét folyamatosan csökkenni kezdett az ellátottak létszáma, írja a hvg.hu.

A létszámingadozások hatására a korbetöltött öregségi nyugellátottak létszáma 2021. december hónapban 28 463 fővel lett alacsonyabb az előző év decemberi létszámánál. "A korbetöltött ellátások esetében a létszámcsökkenés részben ellensúlyozza a nyugdíjemelés és a cserélődés kiadásnövelő hatását” – írja a minisztérium.


Ne hagyd ki!