Kedvezőtlenül hat a minimálbér megemelése a katások leendő nyugdíjára
Kép: Shutterstock

Riasztóan alacsony nyugdíjra számíthatnak  a katások, itt vannak a számok

Még kevesebb állami nyugdíjra számíthatnak a minimálbér 200 ezer forintra emelése miatt a katás vállalkozók. Az emelt, 75 ezer forintot fizető katásokra is kedvezőtlenül hat a változás.


Alig számíthatnak állami nyugdíjra a katás vállalkozók

Jelenleg Magyarországon több mint 400 ezer vállalkozó fizeti a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát. Az adónem népszerűségének okai között szerepel egyebek között, hogy alacsony közterhekkel jár, valamint egyszerű az adminisztrációja. Nagy hátulütője viszont, hogy alig vonz maga után némi állami nyugdíjat. Ez a probléma pedig tovább mélyül idén, a minimálbér 200 ezer forintra emelése miatt – áll a bankmonitor.hu cikkében.

Ennek oka, hogy az állami nyugdíjszámítás során a nyugdíjigénylő ledolgozott éveit (hosszabb szolgálati időhöz magasabb nyugdíjszorzó társul) és az életpályája során megszerzett átlagjövedelmét vizsgálják. Az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot. Idén a katások járulékalapja havi 108 ezer forint, azaz a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget nézik, mint jövedelmet.

Kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat az a tény is, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időszakban alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor ezt az időtartamot csak arányosan csökkentve lehet számításba venni. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Tehát ha valaki a minimálbér felét kereste egy éven keresztül, akkor ezzel csak fél évnyi szolgálati időt szerzett meg.

Az elmúlt fél évtizedben a minimálbér sokkal gyorsabb ütemben emelkedett, mint a katás vállalkozók járulékalapja. Ebből következik, hogy a katások elismert szolgálati ideje ugyanebben az időszakban csökkent. Amíg 2016-ban 0,73 évnyi szolgálati időt szerzett egy főállású katás, addig idén csupán 0,54 évet tud szerezni – áll a Bankmonitor cikkében.

Fontos azt is megemlíteni, hogy idén az emelt összegű, havi 75 ezer forint adót fizető katások szolgálati idejét is arányosan csökkenteni kell. Ennek oka, hogy a minimálbér 200 ezer forintra emelésével az emelt kata járulékalapja is alacsonyabbá vált a minimálbérnél.

A katás vállalkozók alig 30-40 százaléknyi nyugdíjjogosultságra tehettek szert az utóbbi években. Különösen nagy lesz az esés 2022-ben, a minimálbér erős növekedése miatt. Ezzel szemben az átlagbért kereső alkalmazottak minden évben a minimálbéresek nyugdíjjogosultságának többszörösét szerezték meg - idén nagyjából a 235 százalékát.

Szóval mekkora nyugdíjra számíthat most egy katás vállalkozó?

Jelenleg feltételezhető, hogy amennyiben valaki kizárólag katás vállalkozói jövedelemmel rendelkezik élete során, akkor mai értéken nagyjából 42 ezer forint havi nyugdíjra lesz jogosult. Ezzel szemben, aki egész életében a minimálbért kereste, mai értéken nagyjából 100 ezer forintra számíthat.

Megoldás lehet a problémára, ha a vállalkozó rendelkezik egyéb nyugdíjcélú megtakarítással. Ha egy katás elfogadható nyugdíjra vágyik, annak 65 éves korára ajánlott több tízmillió forint tőkét összegyűjtenie. Például egy 150 ezer forintos havi nyugdíjkiegészítéshez több mint 30 millió forintos vagyonra lehet szüksége. Ehhez azonban nagyjából 60 ezer forintot kell félretennie havonta annak, aki a gyűjtést 40 éves korában kezdi.

Ne hagyd ki!