Piszkos kezek közelről
Fotó: unsplash

Ki a legnagyobb „földesúr” az USA-ban? Sose találod ki!Befektetőcégén keresztül 242 ezer hektár mezőgazdasági területet birtokol.

Ki lehet ő?

Az Egyesült Államok 18 államát érintő hatalmas birtokot épített ki cégein, például a Cascade Investments nevű társaságon keresztül. A legnagyobb területek Louisianában (69 ezer hektár), Arkansasban (47,9 ezer hektár), Arizonában ( 25,7 ezer hektár) és Nebraskában (20,6 ezer hektár) találhatóak. A tulajdonos pedig nem más, mint Bill Gates a Microsoft alapítója, a világ egyik leggazdagabb embere. Vagyonát 121 milliárd dollárra becsülik. Azt, hogy mihez akar kezdeni ennyi földdel, egyelőre nem tudni.

Földbirtokos gazdagok

Bill Gates cégein keresztül, a háttérben vásárolja a földeket, mások viszont teljesen nyíltan a saját nevük alatt teszik ugyanezt. Egyéni földtulajdonosként már nem is a Microsoft alapítója a legnagyobb „gazda". John C. Malone médiavállalkozónak 2,2 millió hektáros birtoka van, Ted Turner a CNN tévécsatorna alapítója pedig 2 millió hektáron „gazdálkodhat". Úgy hírlik azonban, mások is érdeklődnek a földvásárlás iránt, köztük az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos is, akinek a vagyona még Bill Gates vagyonánál is nagyobb.

Magyar földön

A jelenség, miszerint tehetős üzletemberek termőföldet birtokolnak, Magyarországon is jelen van. Az Európai Uniós földalapú támogatások adataiból látszik, hogy a leggazdagabb emberek listáján szereplők közül többen is érdeklődnek az agrárium után. Köztük van a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrinc, a jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari érdekeltségekkel rendelkező Csányi Sándor OTP-elnök is. A tehetős üzletemberek érdeklődését magyarázhatja, hogy a termőföld biztos befektetés, ára ugyanis évről évre emelkedik.

Ne hagyd ki!