Egy munkahelyi megbeszélés.

Illusztráció.

3+1 pénzügyi tanács a Z generáció tagjainak

A legtöbbek számára egyértelmű, hogy a Z generáció tagjai más szemmel nézik a világot, és rendkívül tudatosan állnak hozzá az anyagi kérdésekhez. Ettől függetlenül számos olyan kis buktató létezik, amelybe az új nemzedék is könnyen belefuthat. Az alábbi cikkben négy olyan pénzügyi tanácsot sorolunk fel, ami kifejezetten hasznos lehet a Z generáció tagjai számára.


1. A nagy bevétel nem feltétlenül jelent anyagi biztonságot

A Z generáció esetében nem ritka, hogy egy fiatal startupper vagy cégtulajdonos szabad szemmel is komolynak tűnő bevételre tesz szert. Ez azonban sokakat tévútra visz, mivel gyakran a sok pénz felett diszponáló huszonévesek olyan dolgokat is megvesznek maguknak, amikre hosszú távon nem biztos, hogy futja– például egy autó törlesztőrészlete –, az ilyen történetek pedig nem egyszer óriási bukásokkal végződnek.

Az előbbi példa is jól szemlélteti, hogy csak olyan kiadásokat szabad bevállalni, amit az ember garantáltan meg tud engedni magának.

2. Nem szabad túlárazott termékeket vásárolni!

Manapság számos olyan trendinek mondott termékkel és szolgáltatással találkozhatunk a piacon, ami elsőre ugyan vonzónak tűnhet, ám ha az ember kicsit jobban megvizsgálja az adott ruhát vagy elektronikai eszközt, könnyen rájöhet, hogy az valójában rettenetesen túl van árazva.

Nem hiába szokták azt mondani, hogy a megtakarítás a jövő záloga, ennek jegyében pedig az embernek – főleg fiatalkorban – elsősorban arra érdemes pénzt költenie, amire tényleg szüksége van.

3. Az okos befektetéseké a jövő!

Amennyiben valakinek a 20-as évei során lehetősége nyílik arra, hogy némi pénzt fektessen különböző részvényekbe, az a későbbiekben komoly előnyt jelenthet. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes befektetések között óriási különbség van.

Egy ilyen fajsúlyos döntés előtt mindenképp érdemes alaposan megvizsgálni a piacot, sőt amennyiben van rá lehetőség hasznos lehet kikérni a hozzáértő szakemberek véleményét is.

3+1A nagyképűség óriási veszélyt jelenthet!

A kissé szárazabb szempontok után jöjjön egy másfajta, mégis fontos faktor, ami döntő szerepet játszhat a hosszú távú anyagi sikerben. Gyakran előfordul ugyanis, hogy miután valaki hirtelen egy nagyobb pénzösszegre tesz szert, kissé elszalad vele a ló, és úgy gondolja, innentől kezdve minden döntése telitalálat lesz. Az üzleti világban azonban semmiképp sem szabad elkövetni ezt a hibát!

A piacok és az üzleti érdekek napról napra változnak, és az embernek mindig két lábbal kell állni a földön, ugyanis nagyon könnyen kicsúszhat a kezünkből az irányítás.

Ne hagyd ki!