Két évre elegendő tartalék kell az anyagi biztonsághoz a magyarok fele szerint
Fotó: Shutterstock

Ekkora tartalékkal éreznénk magunkat anyagi biztonságban

Egy friss felmérés szerint a magyarok kevesebb, mint harmada, 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39 százaléka rendelkezik legalább egy hónapra elegendő megtakarítással. Fél évig csak a 18 százalékunk húzná ki a tartalékából, ha elveszítené a jövedelmét.


A Portfolio megbízásából 1000 fős reprezentatív internetes kutatást végzett a Datalyze. Az eredmények szerint a válaszadók fele érzi úgy, hogy legalább kétévnyi megélhetéshez elégendő megtakarítás kell ahhoz, hogy anyagilag biztonságban érezze magát. A több mint félévre elegendő megtakarítással rendelkezők 43 százaléka legalább 5 évnyi megtakarítással érezné magát biztonságban.


100-ból 15-en inkább elégedettek az anyagi helyzetükkel, 70-en viszont inkább nem. A válaszadók 22 százaléka érzi úgy, hogy többet kellene a helyzet javítása érdekében spórolnia, 20 százalék úgy, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania. A résztvevők 13 százaléka dolgozna többet, 23 százaléka váltana állást és 16 százaléka szerezne új végzettséget, hogy javítson anyagi helyzetén.

A legjellemzőbb nem rendszeres típusú megtakarítás az otthon tartott készpénz, a lekötött bankbetét és az állampapír (általános pénzforgalmi jellege miatt a folyószámlapénzre és a pénztárcában lévő készpénzre nem kérdezett rá a felmérés). A válaszadók 21 százaléka tart otthon forintot és 9 százaléka valutát.

Ne hagyd ki!