Magyarország ebből a szempontból rosszabbul teljesített az európai átlagnál, ez derül ki egy nemzetközi felmérésből.


Az európai válaszadók 35 százalékának csökkentek a bevételei 2020-ban, Magyarországon ez az arány 41 százalék volt az Intrum követeléskezelő novemberi felmérésének eredményei szerint. A jövedelem csökkenése európai szinten elsősorban azokat érinti, akiknek eleve alacsony a keresetük. Az európai válaszadók 63 százaléknak nem változtak tavaly a bevételei, közülük viszont sokan attól tartanak, hogy hamarosan csökkenhet a jövedelmük.

Túlélési stratégiák

A kisebb jövedelemből gazdálkodóknak több mint a fele meghúzta a nadrágszíjat, csökkentette a nem létfontosságú termékek vásárlását.

  • 21 százalék a pandémia alatt plusz munkát vállalt
  • 16 százalék a családjától kért kölcsönt
  • 9 százalék pedig banki hitelt vett fel

A felmérés szerint 2019 óta jelentősen (67 százalékról 76-ra) nőtt Európa-szerte azoknak az aránya, akik vésztartalékot gyűjtenek a váratlan kiadások fedezésére.

A követeléskezelő tavaly ősszel mintegy 24 ezer embert kérdezett meg Európa 24 országában arról, hogyan érintette anyagi helyzetüket a COVID-19 járvány, a lezárások és az azt követő recesszió.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!