Durva mínuszban a nyugdíjpénztári hozamok
Fotó: Shutterstock

155 milliárdot buktak a nyugdíjpénztárak, de a tagok kitartanak

A nyugdíjpénztári befektetésekről érdemes tudni, hogy hosszú távra, évtizedekre szóló megtakarítási megoldások, ezért eredményeiket nem egy-egy rosszabb év alapján kell megítélni. A mostani ilyen, nagyon rossz év. A jó hír az, hogy a fizető tagok növelték befizetéseiket, vagyis bíznak a jobb eredményekben.


A 2008-as krízisnél és a covid-járványnál is nagyobb a veszteség az idén a nyugdíjpénztáraknál. A Napi.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján azt írja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak hat hónap alatt csaknem 155 milliárd forintos veszteséget értek el a befektetéseiken, ami nagyjából 9 százalékos negatív hozam fél év alatt. A pénztári portfóliók többségének minimális pozitív hozamra sincs esélye eddig az idén, ennél is távolabbinak tűnik, hogy a 13,7 százalékos infláció mellett reálhozamot érjenek el.

A rendszeresen fizető tagok a válság ellenére is bíznak az intézményekben, és növelték a befizetéseket. A tagok által fizetett egyéni tagdíj az idei első félévben 10,6 százalékkal, a munkáltatói hozzájárulás 11 százalékkal nőtt. Ez alapján a tagdíjbevételek terén rekord évre számíthat a szektor.

Az egészség- és önsegélyező pénztári szegmensben is csak részben történtek kedvező fejlemények. A taglétszám lassú növekedése megtorpant, 1,05 millióra csökkent. A befizetések viszont szépen emelkednek, a tagok a tavalyinál 19, a munkáltatók 7,6 százalékkal többet fizettek be a számlákra. A több mint 22,2 milliárd forintos féléves befizetés tízéves csúcsnak számít a szektor életében, amely az elmúlt években minden egyes cafetéria-módosításkor kapott egy pofont.

Az első félév végén 72,5 milliárd forint volt az egészségpénztárakban, amiből folyamatosan költenek a tagok. Az idén hat hónap alatt 30,8 forintnyi kifizetés történt, 10 százalékkal több, mint tavaly. Még mindig gyógyszerre költik a legtöbbet az emberek, de az arány folyamatosan csökken. Az idén 12,55 milliárd forintot fizettek ki a patikákban egészségpénztári számláról. A második helyen a magánorvosok állnak, tavaly óta 15,6 százalékkal nőtt az ott elköltött egészségpénztári kifizetés, amely így meghaladta a 10,7 milliárd forintot. Gyógyászati segédeszközökre több mint 4,9 milliárd forintnyi kifizetés történt, ez volt a harmadik legnagyobb kategória.

Ne hagyd ki!