Az oltás mindenkinek ingyenes

A hathavi összeget meghaladó járuléktartozást felhalmozó adósoknak február 12-étől érvénytelenítik a TAJ-számát, így a kérdés igencsak aktuális.


2020 közepe óta nagyjából 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, akik korábban nem fizették rendesen a társadalombiztosítás ellátásainak igénybevételéhez szükséges közterheket. Az érintettek legtöbbje azóta jellemzően rendezte tartozását. Ők így már minden további nélkül hozzájutnak az ingyenes állami egészségügyi ellátáshoz

– mondta Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Az új szabályok

A szabályváltoztatás óta már nem csak az számít, hogy valakinek van-e elmaradása, hanem az is, hogy mennyi. Ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a TAJ-száma. Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe. A járulék havi összege most nyolcezer forint, tehát mindazokat érinti az új szabály, akiknek 48 ezer forintot meghaladó elmaradásuk van.

A legutóbbi adatok szerint hetvenezer körül mozog a legalább hathavi tartozást felhalmozók száma, esetükben február 12., vagyis e hét péntek fontos dátum, ettől a naptól állapítható meg ugyanis, hogy tartozásuk meghaladta az említett mértéket. A kedvezőtlen következményeket ugyanakkor az államtitkár szerint nagyon könnyű elkerülni, a részleteket megtalálod EBBEN a cikkünkben.

És az oltás?

A TAJ-szám esetleges érvénytelenítése itt nem játszik szerepet. Az állam ingyenesen garantálja minden állampolgárnak a vakcinát, azoknak is, akiknek a nagyobb tartozás miatt érvénytelenné vált a TAJ-számuk

– mondta az államtitkár.


The Conversation

Ne hagyd ki!